//

ЗАХИСТИ СІМ’Ю ВІД ГРИПУ

Що таке грип?

Грип — важке інфекційне вірусне захворювання, що вражає верхні і нижні дихальні шляхи і протікає з вираженими загальними симптомами — високою температурою, головним болем, болем у м’язах, слабкістю, інтоксикацією. Майже щорічно грип викликає епідемії з великою кількістю ускладнень.

Небезпечний не сам грип, а його ускладнення. При наявності у хворого хронічної патології серцево-судинної системи, печінки, нирок вірус грипу здатний викликати їх загострення. Грізним ускладненням грипу є гостра пневмонія, яка супроводжується набряком легенів. Можуть виникнути такі ускладнення, як отит, що приводить до втрати слуху, в деяких випадках — енцефаліт, вірусні і бактеріальні інфекції.

Доцільність щеплення від грипу. Чи необхідна взагалі вакцинація?

Поширення вірусу грипу відбувається повітряно-крапельним шляхом. Навіть короткочасний контакт з людиною, хворим на грип, може привести до захворювання. Виключити всі можливі контакти, на жаль, неможливо. Але ми можемо захистити себе і наших близьких, створивши захисний титр антитіл від вірусу грипу. Для цього необхідна вакцинація.

Коли і як часто необхідно робити щеплення?

Вакцинацію слід проводити завчасно, до початку епідемії, оскільки максимальний захист від вірусу виникає тільки через два тижні з моменту введення вакцини.

Вакцинуватися необхідно щороку, так як імунітет від конкретного штаму вірусу грипу не довічний і зберігається лише протягом епідемічного сезону.

Оптимальним часом для проведення вакцинації проти грипу є період з вересня по грудень. Але якщо з якихось причин Ви не встигли цього зробити, то можна провести вакцинацію протягом всієї епідемії.

Які використовуються вакцини?

Сучасні протигрипозні вакцини інактивованої, тобто не містять живий вірус грипу. Вони добре очищені й рідко викликають побічні реакції.

Антигенний склад вакцин щорічно оновлюється відповідно до рекомендацій ВОЗ, так як новий вірус грипу за своїми властивостями відрізняється від торішнього.

Які протипокази?

Протипоказання для проведення вакцинації  — тяжкі алергічні реакції на введення вакцин в минулому.  Дорослі, як правило, знають про наявність такої алергії і можуть повідомити про неї лікаря. Якщо пацієнт має алергічні захворювання, то перед вакцинацією слід отримати консультацію лікаря алерголога.

Вакцинацію слід відкласти в разі гострого респіраторного захворювання або інфекційного загострення хронічної патології, що супроводжується підвищенням температури тіла тощо.

Чи необхідна особлива підготовка до вакцинації від грипу?

Особливої підготовки не потрібно, однак краще перевірити стан здоров’я перед вакцинацією: отримати кваліфіковану консультацію лікаря та здати загальний аналіз крові.

Небажані реакції після щеплень

Легке нездужання та підвищення температури тіла в день щеплення.

Легка припухлість і незначна болючість в місці ін’єкції, алергічні реакції.

Зазавичай ці реакції минають протягом 1-2 днів без специфічного лікування.

Які запобіжні заходи після вакцинації?

Місце введення вакцини бажано не мочити протягом доби.

Бути під медичним контролем протягом 3 діб після вакцинації.

Чи можна захворіти на грип після щеплення від грипу?

Вакцинація значно знижує ризик зараження грипом і в переважній більшошості випадків захворювання не наступає, але якщо навіть захворювання виникає, то грип протікає у легкій формі і не призводить до ускладнень. Слід зазначити, що до 5% людей в популяції після вакцинації вироблення антитіл може бути відсутнім або недостатнім, що в свою чергу не забезпечує повного захисту.

Медичний центр «Благомед» пропонує:

  • Консультація  кваліфікованих спеціалістів : педіатр , сімейний лікар, алерголог,імунолог та інфекціоніст
  • Лабораторна діагностика
  • Якісна вакцина проти грипу
  • Контроль після проведення щеплення

 

КИСНЕВИЙ КОКТЕЙЛЬ В ПОДАРУНОК












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.