//


Захисти себе від раку

мамография

Рак молочної залози є найбільш частою причиною смерті жінок в порівнянні з іншими формами злоякісних новоутворень. У країнах Західної Європи і Північної Америки він є головною причиною смерті жінок 35-54 років (досягає 20%), а після 50 років другою причиною смерті після серцево-судинних захворювань.

В Україні рак молочної залози посів перше місце серед онкологічних захворювань у жінок. За останні десять років захворюваність збільшилася майже в два рази.

На жаль, реальних способів запобігти виникненню раку молочної залози немає.

Проте, якщо він розпізнаний в доклінічному періоді при розмірах пухлини до 1 см3, коли вірогідність метастазів мала, то можна вилікувати більшість хворих.

Теоретичні передумови можливостей ранньої діагностики є. В середньому час подвоєння пухлини становить  сто днів. Пухлина досягає розмірів 1 см3 через 30 подвоєнь, тобто за період від 2 до 18 років залежно від часу подвоєння пухлини. Тому обстежуючись з частотою 1р. на рік жінка гарантує раннє виявлення ймовірних проблем та як наслідок ефективне лікування.

Можливість розпізнати рак в доклінічному періоді дає мамографічний скринінг, тобто масове профілактичне обстеження («просіювання») здорового жіночого населення з метою виявлення безсимптомного РМЗ. На сьогодні доведено, що раннє виявлення РМЖ за допомогою мамографії з клінічним обстеженням або без нього, зменшує смертність у жінок 50-69 років до однієї третини (30%).

Фактори ризику, що визначають показання для скринінгової мамографії:

  • Рак молочної залози у найближчих родичів (мати, сестра, дочка, бабуся по материнській лінії) чи інше захворювання на рак у пацієнтки з 30-35 років +- магніто-резонансна томографія
  • Вік 40 років і більше
  • Дисгормональні гіперплазії молочної залози (локалізовані форми чи вузлові компоненти, виділення із соска, фіброзно-кістозна мастопатія
  • Ендокринні порушення (патологія щитовидної залози, цукровий діабет, гіпоталамо-гіпофізарно-надниркові захворювання, ожиріння ІІ-го та ІІІ-го ступеня — перевищення нормальної ваги тіла на 20 кг та більше
  • Порушення репродуктивної функції — аборт після 35 років, перші пологи після 30 років, безпліддя, раннє чи пізнє менархе
  • Захворювання репродуктивних органів — пухлини матки та додатків, запальні хвороби, порушення менструальної функції
Найкраще проводити  мамографічне обстеження на 6-12 день менструального циклу
  • Проліферативні захворювання грудних залоз (в анамнезі, за даними біопсії).

 

Хороша новина для жінок – з’явилась можливість мамографічного обстеження в медичному центрі «Благомед»

mammograf_tsifrovoj_madis

Рентгенівський мамографічний цифровий комплекс Мадис — це сучасний засіб діагностики захворювань молочної залози. Він дозволяє виконати всі види скринінгових та діагностичних обстежень молочної залози, які передбачені в мамології. Комплекс використовує цифрову технологію отримання мамограм з візуалізацією зображення на екрані монітора, паперовому та цифрових носіях.

Проте не створено методу, який забезпечив би 100% правильну діагностику раку молочної залози, — важлива комбінація методів. Огляд жінки досвідченим лікарем-мамологом, мамографія, УЗД молочних залоз та морфологічне дослідження є важливими чинниками успішної  ранньої діагностики патології молочної залози.

 

 

Для ранньої діагностики необхідно:

·        самообстеження молочних залоз, яке кожна жінка має проводити на 7-9 день  менструального циклу щомісячно

·        щорічне пальпаторне обстеження молочних залоз у жінок усіх вікових груп

·        мамографія в 35 років одноразова, після 40 років – 1 раз на 2 роки, після 50 років – щорічно

·        УЗД молочних залоз має перевагу в діагностиці патології грудних залоз у молодих жінок до 35 років та у випадку кістозних процесів

 

 

 Медичний центр «Благомед»  має всі можливості стати надійним помічником в ранній діагностиці, а отже запобіганню такого грізного захворювання як рак молочної залози.

 

Підготували лікарі хірурги-онкологи – мамологи  МЦ «Благомед»  А.С. Кулай та С.В. Кучко

 












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.