//


Деякі міфи і факти про вакцинацію.

доктор и малыш сайтШановні мами і тата!

Я впевнений, що багато хто з Вас не раз ставив собі питання щодо необхідності дітям щеплень. На жаль, у нашій країні імунізація проводиться в умовах інформаційного вакууму значущих досягнень вакцинопрофілактики в історії людства. Приблизно 200 років тому англійський лікар Едвард Дженнер зробив щеплення дитині проти натуральної віспи. Ця подія стала поштовхом для розвитку вакцинопрофілактики. Застосування вакцин дозволили значною мірою скоротити інфекційну захворюваність у світі. У країнах, де було введено масове віспощеплення, захворюваність і смертність від натуральної віспи знизилася до мінімуму. У 1980 році Всесвітня Організація Охорони Здоров’я оголосила про ліквідацію натуральної віспи у всьому світі. Це була перша і не єдина перемога вакцинації. Сьогодні у світі завдяки імунопрофілактиці захворюваність на полімієліт знизилась на 99%, кількість зареєстрованих смертних випадків від кору скоротилася з 6 мільонів на рік, у 2/3 країн, які розвиваються, був викоренений правець новонароджених. Вакцинація є найбільш ефективним способом захисту від інфекцій.

Бережний В.В. , головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю    «педіатрія», доктор медичних наук, професор.

ФАКТ Вакцинація рятує життя 3 мільйонів дітей у світі щорічно

Ви приймаєте рішення, як захистити свою дитину.

Вакцинація – це Ваше право вибору.

 

ФАКТ Діти першого року життя особливо потребують захисту проти інфекційних хвороб

Діти першого року життя схильні до інфекційних хвороб з найбільшою небезпекою для здоров’я внаслідок виникнення ускладнень і станів, які загрожують життю. Відсутність захисних антитіл у крові дитини робить її беззахисною перед будь-якою інфекційною хворобою. Уникати контакту зі збудником інфекційної хвороби практично неможливо. На жаль, дитина може бути інфікована навіть через найближче оточення – батьків, братів і сестер, бабусь і дідусів. Планова вакцинація дітей з ранніх місяців життя – найбільш доведений і надійний спосіб захисту від інфекційних хвороб.

Вакцинація дітей проводиться вакцинами, в яких міститься або спеціальний вид ослабленого вірусу, або окремі частини мікроорганізму (структури білкової природи, антигени), які здатні викликати вироблення захисних антитіл, але не можуть викликати захворювання.

МІФ №1 Починати вакцинацію дитини краще у віці старше одного року.

ФАКТ У нашій країні передбачена обов’язкова вакцинація дітей проти 10 найбільш небезпечних інфекційних хвороб: туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, гепатит В, гемофільна інфекція типу b, кір, краснуха, паротит

Незважаючи на значний успіх, досягнутий медициною в попередженні інфекційних хвороб, у наш час у країнах, де недоступна вакцинація, мільйони дітей продовжують хворіти і помирати від інфекційних хвороб. Ризик виникнення спалахів захворювань і епідемій зберігається серед дітей і дорослих, незахищених щепленнями. Найостанніший приклад — спалах кору в європейських країнах. В Україні протягом перших 6 місяців 2014 року кількість випадків захворюваності на кір перевищила 10 000 дітей і підлітків.

Ризик виникнення спалахів інфекційної хвороби буде мінімальним у тому випадку, якщо кількість щеплених дітей досягне 90%. Таке охоплення вакцинацією формує «колективний імунітет», який дозволяє захистити від інфекційних хвороб нещеплених дітей і дорослих.

МІФ №2 Робити щеплення дитині необов’язково

 

ФАКТ На сьогодні абсолютно доведено відсутність причинно-наслідкового зв’язку між вакцинацією та аутизмом

 

Ця помилкова думка поширилася серед батьків і медичних фахівців після публікації у 1998 р. у одному з авторитетних медичних журналів статті англійського лікаря Ендрю Векфілда щодо спостереження за 12 дітьми з аутизмом. Після статті, яка викликала резонансний відгук у медичному середовищі, були витрачені роки на клінічне спостереження у декількох країнах за сотнями тисяч дітей, які отримали вакцинацію. Провідні медичні інститути і установи систем охорони здоров’я направили зусилля і засоби на детальне вивчення питання безпеки вакцинації. Через декілька років групи провідних педіатрів (Ради експертів) у різних країнах світу оголосили остаточний висновок – взаємозв’язку між розвитком аутизму і вакцинацією немає. А представники медичного журналу публічно визнали, що ця публікація не мала наукових підстав і принесла вибачення громадськості.

Аутизм – це тяжкий психічний розлад у дітей, який проявляється самоізоляцією і неадекватною реакцією дитини на навколишнє оточення.

МІФ№3 Вакцинація викликає аутизм у дітей

ФАКТ Учені підрахували, що дитина може сформувати імунну відповідь на 100 мільйонів сторонніх агентів

 Одразу після народження дитина стикається з великою кількістю бактерій і вірусів. Імунна система дитини реагує на сторонні мікроорганізми і виробляє захисні антитіла. Захисна система дитини влаштована таким чином, що забезпечує імунну відповідь одночасно на декілька збудників. Коли згодом дитина удруге зіткнеться зі збудником захворювання, в організмі вже буде сформований захисний рівень антитіл, що може попередити розвиток симптомів хвороби. При природному контакті зі збудником імунній системі дитини доведеться реагувати на більшу кількість сторонніх агентів, ніж при вакцинації. Наприклад, у разі природного захворювання на гепатит В імунна система дитини вироблятиме антитіла проти 4 сторонніх білків вірусу, при вакцинації організму доведеться формувати антитіла тільки проти 1 антигена, завдяки чому буде досягнутий ефективний захист проти захворювання.

У попередні десятиліття був досягнутий значний успіх у розробці та створенні сучасних вакцин. У 80-х роках минулого століття дитина для захисту від 7 інфекційних хвороб при введенні вакцин отримувала більше 3000 антигенів. Зараз при вакцинації проти 10 захворювань дитині вводиться 123-126 антигенів. Таким чином, кількість отримуваних дитиною антигенів знизилось у 25 разів, а кількість захворювань, від яких дитина захищена, збільшилася.

МІФ №4 Вакцинація перевантажує імунну систему

 

ФАКТ Дітей з хронічними захворюваннями можна вакцинувати

Такі діти особливо потребують захисту від інфекційних захворювань. По — перше, будь-яка хвороба може погіршити перебіг основної недуги. По – друге, у таких дітей, як правило, інфекційні хвороби мають затяжний перебіг і часто перебігають з ускладненнями. У нашому Календарі вакцинацій, як і в інших розвинених країнах, діти з хронічними захворюваннями відносяться до групи ризику. Для цієї категорії дітей у Календарі передбачений розділ про вакцинацію за станом здоров’я, який регламентує проведення для цієї категорії дітей додаткових щеплень разом з основними. Наприклад, діти з цукровим діабетом і бронхіальною астмою мають бути додатково щеплені проти таких захворювань, як пневмококова інфекція (пневмонія, менінгіт, отит тощо, сезонний грип).

Перелік протипоказань детально перерахований у спеціальному розділі національного Календаря вакцинації. Тільки фахівець може визначити, коли вакцинація протипоказана.

МІФ №5 Небезпечно вакцинувати дітей з хронічними захворюваннями

                                                                                                                                                                                                                    

 

ФАКТ Переваги і користь грудного вигодовування незаперечні, але досягти захисту немовляти проти інфекційних хвороб таким шляхом неможливо

Перші захисні антитіла проти інфекційних хвороб дитина отримує, знаходячись в утробі матері: антитіла мами проникають через плаценту і потрапляють у кровообіг малюка. Мамині захисні фактори зберігаються у крові дитини нетривало і в недостатній кількості і, таким чином, не можуть попередити виникнення захворювання.

Також дитина отримує антитіла з грудним молоком. Тому так важливо для дитини грудне вигодовування. Проте і цього захисту недостатньо, щоб попередити смертельно небезпечні інфекційні хвороби. Наприклад, дитина, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, цілком може захворіти на кашлюк. Більше того, у 50% випадків інфікування кашлюком грудних дітей джерелом захворювання є батьки, у тому числі мама , яка годує.

Саме тому у всьому світі вакцинацію дітей починають у дитинстві. В європейських країнах перше щеплення дитина отримує у 2 місяці. У нас в країні планова вакцинація проти найбільш небезпечних інфекцій – кашлюку, правця, дифтерії, поліомієліту, гемофільної інфекції типу b – починається з 3 місяців життя малюка. В Україні відповідно до Національного Календаря вакцинації у 1-й день життя дитини починають вакцинацію проти гепатиту В, на 3-5-й день життя дитини в пологовому будинку роблять щеплення проти туберкульозу.

МІФ №6 Грудне вигодовування замінює щеплення

 

ФАКТ Щорічно у світі застосування вакцин запобігає 3 мільйонам смертельних випадків, рятує 750 000 дітей від тяжких ускладнень, що виникають у результаті небезпечних інфекційних хвороб

Нині у світі всі виробники вакцин проходять строгу процедуру реєстрації, яка передує початку використання вакцин у широкій медичній практиці. Вакцини можуть бути дозволені до застосування тільки після отримання експертної оцінки безпеки і ефективності відповідними контролюючими органами. Регуляторні органи проводять ретельну оцінку даних щодо кожної вакцини, зіставляючи ризик і користь майбутнього застосування вакцини у дітей. У нашій країні спеціальні органи з реєстрації лікарських засобів проводять незалежну експертизу складу вакцин, результатів численних клінічних досліджень.

Після початку використання вакцин у медичній практиці спеціальні відомства з контролю і якості продовжують відстежувати безпеку застосування. Отримані дані про будь-які небажані ефекти при використанні вакцин регулярно аналізуються і розглядаються експертами системи охорони здоров’я. У разі виявлення небажаних реакцій, можливо пов’язаних з вакцинацією, експерти накладають заборону на реалізацію і використання вакцин до отримання остаточних висновків про причинно – наслідковий зв’язок.

МІФ №7 Вакцини небезпечні для дитини

 

Медичну інформацію підготувала керівник педіатричного напрямку МЦ «Благомед» лікар — алерголог дитячий Яковенко Тетяна.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.