//


Ендоскопічне обстеження травного тракту

Ендоскоп

Фіброезофагогастродуоденоскопія (ФЕГДС) – це огляд слизової оболонки стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки за допомогою ендоскопа, який вводять хворому через ротову порожнину (попередньо обробивши її знеболюючим засобом). Цей метод дає можливість визначити колір слизової, стан судин, наявність запальних процесів, ерозій, поліпів, виразок, пухлин, взяти прицільну біопсію (шматочки відщипнутої тканини для гістології).

У нашому центрі під час ФЕГДС використовують два сучасних відеофіброскопи OLYMPUS 160 серії. Один для проведення ФЕГДС дорослим пацієнтам , а другий для обстеженнядітей. Відмінності між ними полягають у діаметрі робочої частини і інструментального каналу, довжини самого ендоскопа, педіатричний ендоскоп значно делікатніший.

Покази до обстеження стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки.

Згідно міжнародних рекомендацій для ранньої діагностики захворювань травного тракту (включаючи скринінгові обстеження з приводу діагностики передракових станів) ФЕГДС необхідно проводити:

чоловікам та жінкам віком 40 років і старшим, навіть при відсутності симптомів 1 раз на 2 роки (при необхідності з біопсією);

незалежно від віку при наявності слідуючих симптомів:

— печія, відрижка
— гіркота в роті
— порушення прохідності їжі
— болі за грудиною
— дискомфорт при ковтанні
— нудота і блювота
— болі у верхніх відділах живота
— анемія, немотивована слабкість
— відсутність апетиту
— зниження маси тіла
— обтяжена спадковість (виразкова хвороба, рак стравоходу та шлунку у найближчих родичів)

Підготовка до фіброезофагогастродуоденоскопії:

Світовим стандартом ендоскопічного дослідження є попередня консультація лікаря – ендоскопіста, та при потребі суміжних спеціалістів (гастроентеролога, хірурга, проктолога), яку можна отримати в медичному центрі Благомед.

Ефективність ендоскопічних досліджень залежить від якісної, адекватної підготовки до обстеження пацієнта, оскільки дозволяє зменшити тривалість ендоскопічного втручаннята уникнути його повтору.

За день перед обстеженням пацієнт повинен виключити з свого раціону продукти, які спричиняють метеоризм (здуття живота) це – капуста, квасоля, горох, чорний хліб, насіння, горіхи, газовані напої. Не приймати активоване вугілля і препарати з вмістом заліза. Останній прийом їжі за 8-10 годин до обстеження.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.