//


Зима-час боротися з алергією

alergokabinet Почався відлік останнього місяця зими, про який у народному прислів’ї мудро відмітили: «Лютневий сніг весною пахне!». А й справді у лютому ми все частіше думаємо про весну і з нетерпінням її чекаємо.  Чекаємо коли  розтане сніжок та природа почне розквітати , прокидаючись від зимового сну , реагуючи на теплі промінчики весняного сонечка . Та , нажаль, не всі зустрічають весну з посмішкою. Для когось з нас весна асоціюється з носовою хустинкою , з чмиханням носа , кашлем ,з червоними від сліз очима. І відбувається все це не зовсім від надлишку  почуттів, а від банальної весняної алергії , яка має назву  поліноз. Поліноз (- від лат. «поллін», що означає пилок) — це алергічне захворювання   з групи атопічних , яке обумовлене гіперчутливістю до пилку рослин і спорів  мікрогрибів та характеризується гострими запальними змінами в слизових оболонках , зокрема дихальних шляхів та очей. Залежно від термінів пилення рослин виділяють три види полінозу: весняний (березень–травень), літній (червень–серпень), літньо-осінній (липень–жовтень). Загалом період загострення полінозів триває близько 5–6 міс. Приблизно 100 рослин можуть бути алергенами, і чим дрібніший  їх пилок, тим вони небезпечніші. Буває й так, що перші ознаки весняної алергії виникають приблизно за тиждень перед цвітінням, так як вітер приносить пилок з південних районів. Найбільшу небезпеку для алергіків представляє пилок в’яза, берези, клена, дуба, вільхи, ясена, ліщини та акації. А буває й таке , що симптоми полінозу можуть  розвинутись в любу пору року , як прояв  харчової алергії, при вживанні рослинних продуктів , які мають спільні антигени з пилком рослин, що викликають сезонні полінози. Цікаво, що 20% населення страждаючи від полінозу, навіть не здогадуються про це, тому що пов’язують  алергічні прояви зі звичайною застудою. Які ж основні прояви полінозу? Поліноз починається гостро, перебігає без підвищення температури тіла.  Найчастіше (в 50–90% випадків) відзначається симптоми алергічного риніту, що проявляється сльозотечею, почервонінням і свербежем кон’юнктив, свербежем крил носа, нападами чхання, сильними рідкими виділеннями з носа. В той час може нашаруватись вторинна інфекція , при цьому виділення з носа набирають характер слизисто-гнійних ,гнійних стають в’язкими. У більшості випадків  поліноз передує початку  розвитку бронхіальної астми  . Бронхіальна астма (БА) — хронічне запальне захворювання з переважним ураженням бронхів, що проявляється нападами ядухи, задишкою (здебільшого з утрудненням видоху) та кашлем. Це дуже поширене захворювання, на яке страждають близько 300 млн осіб у світі. В основі захворювання лежить потовщення, набряк і спазм стінок бронхів, а також надмірна секреція в’язкого бронхіального секрету, що утруднює проходження повітря дихальними шляхами.

Для уточнення алергічного діагнозу і призначення необхідного лікування використовують цілий ряд лабораторно-діагностичних досліджень. Одним з них є шкірні алергологічні проби  — це традиційний і достовірний метод діагностики алергічних захворювань, метод виявлення специфічної чутливості організму, який успішно застосовують спеціалісти у МЦ «Благомед».

Під час алергологічних досліджень алергологи МЦ «Благомед» використовують  шкірні тести, найбільш безпечним з яких є прик-тест. Його важливими перевагами є виключна технологічність, економічність, більша естетичність, менша травматичність, що є неменш важливим , особливо при обстеженні дітей. Алергологічна діагностика проводиться у спеціально обладнаному кабінеті. У стандартний набір для проведення шкірних проб входять алергени пилку рослин, домашнього пилу, вовни, пуху, епідермісу (шкіри) тварин, харчових продуктів тощо. Шкірні проби зазвичай ставлять на внутрішній поверхні передпліччя, відступивши на 3 см від зап’ястя . Оцінка результату прик-тесту проводиться через  30  хв. Клітини імунної пам’яті, які спричиняють алергічні реакції, можуть існувати в організмі людини десятки років, а іноді і все життя. Тому можна вважати, що алергічні захворювання є теоретично невиліковними. На даний час, єдиним методом, який може принципово змінити стан хворого з алергічним захворюванням, є алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ). Суть її полягає у введенні зростаючих доз алергену, до якого встановлена підвищена чутливість. Залежно від тривалості курсів розрізняють: • цілорічну АСІТ; • передсезонну АСІТ; • сезонну АСІТ.

 Перевагами специфічної імунотерапії є:

  • збереження тривалої (іноді на десятки років чи навіть на все життя) ремісії після завершення успішних курсів специфічної імунотерапії;
  • попередження прогресування спектру алергенів, до яких формується підвищена чутливість;
  • попередження ускладнення захворювання та переходу до більш важких клінічних проявів;
  • зменшення потреби в протиалергічних препаратах.

У МЦ «Благомед» кваліфіковані    алергологи  проведуть  комплексну алергодіагностику і дорослим і маленьким пацієнтам з метою визначення причинно-значущих алергенів. Визначать показання до алерген-специфічної імунотерапії та підберуть індивідуальну тактику лікування для кожного пацієнта ,що в свою чергу дозволить зупинити розвиток алергічної хвороби та зменшити потребу у застосуванні зайвих  медикаментів. Специфічна імунотерапія — це єдиний метод, який може попередити перехід полінозу та інших алергічних захворювань  в бронхіальну астму. Застосування алерген-специфічної імунотерапії вимагає великого взаєморозуміння лікаря та хворого чи батьків хворої дитини, що є обов’язковою умовою для ефективного лікування хвороби у медичному центрі  «Благомед». МЦ «Благомед» знаходиться за адресою:  м. Луцьк , проспект Волі 17 а , тел. : 77-08-09.

Лікар — алерголог дитячий  Яковенко Т.Л.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.