//


Що таке склеротерапія?

Склеротерапія — популярний, ефективний і безпечний метод лікування варикозних вен і судинних «зірочок». Він заснований на введенні в хвору вену спеціального лікарського препарату — склерозанта, що, при дотриманні визначених умов, як би «пломбує» хвору вену, і вона в наступному цілком зникає. Склеротерапія на тривалий час, а в ряді випадків довічно гарантує гарний лікувальний і косметичний результат. Лише в 25% пацієнтів із запущеним захворюванням склеротерапія не може забезпечити повного лікування. Тим часом, навіть у цих випадках прояву хвороби значно зменшуються.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скільки потрібно лікувальних процедур?

залежить від особливостей ураження вен і виду склерозуючого препарату. Може знадобитися від 1 до 5 (у середньому 2-3) курсів у залежності Під час однієї процедури (курсу) склеротерапії лікар може зробити від 3 до 10 ін’єкцій. Кількість уколів від кожного конкретного випадку.

 

     Перед склеротерапією

— обов’язково повідомите лікареві, якщо ви приймаєте гормональні препарати (контрацептиви, эстрогени й ін.);

— припинити прийом аспірину, тренталу, ібупрофена та інших протизапальних препаратів за 2 доби перед лікуванням. Ці ліки можуть підвищити кровоточивість тканин і збільшити ризик утворення синців;

—  не слід вживати алкоголь і курити протягом 2 доби до і після склеротерапії.

     Напередодні  склеротерапії:

—  не слід проводити епіляцію, використовувати лосьйони, креми;

—  прийміть гігієнічний душ, вимийте ноги звичайним або антибактеріальным милом;

—  на лікування приходьте в зручному, просторому одязі і взутті;

—  за 1,5 години до склеротерапії доцільно нещільно поїсти. Склеротерапія є безболісною лікувальною процедурою. Для її виконання використовують спеціальні тонкі голки або мікрокатетери (тонкі трубочки з голками тонше людського волоса). Сучасні склерозанти абсолютно безпечні і мають анестезуючу дію, тому їхнє введення може супроводжуватися лише невеликим почуттям печіння. Якщо під час лікування у вас виникли які-небудь неприємні відчуття (біль, нудота, запаморочення й ін.), негайно повідомите лікареві. По закінченні склеротерапії на ногу накладають спеціальний еластичний бинт або надягають компресійну панчоху, яку варто носити цілодобово і не можна знімати без дозволу лікаря.

 

     Після склеротерапії

—   необхідно протягом 10-30 хвилин походити;

—  памятайте, що до складу препарату входить спирт, тому після склеротерапії не слід сідати за кермо;

—   не обмежуйте фізичну активність. Щодня не менш 1 години ходите пішки;

—   уникайте тривалий час стояти або сидіти;

—   протягом 2 тижнів не приймайте гарячих ванн і 1,5-2 місяця не відвідуйте     сауну і баню;

—   у перші 3 доби після склеротерапії не слід займатися аеробікою, гімнастикою і на велотренажері.

 

Памятайте, що склеротераія не завжди гарантує довічне видужання й у наступному може знадобитися повторне лікування. Кращим засобом профілактики рецидиву захворювання є постійне використання спеціальних профілактичних або лікувальних колготок

 

    Які можуть бути побічні ефекти?

1. Свербіння шкіри залежить від виду склерозуючого препарату і звичайно проходить через 1 -2 години після процедури. В окремих випадках він може епізодично проявлятися протягом доби і більш.

2  Тимчасове потемніння шкіри по ходу склерозованної вени відзначається в 5-8% пацієнтів. Ясно-коричневі смужки шкіри в окремих випадках можуть зберігатися до 1 року.

3. Шелушіння шкіри відзначається менш чим у 1% спостережень. При цьому на місці ін’єкції утвориться невелика поверхнева ранка, що безвісти загоїться через 2-4 тижні.

4.  Алергічні реакції дуже рідкі. Їхній ризик найбільш високий у пацієнтів, що мають алергію на інші види медикаментів.

5.  Біль у місцях ін’єкцій або по ходу склерозованної вени відзначають у невеликій кількості випадків. Біль, що тягне, у місцях ін’єкцій звичайно виникає при фізичному навантаженні і може тривати протягом 3-9 доби.

6  У рідких випадках через 2-4 тижні після лікування по ходу склерозованної  вени може з’явитися тонка червонувата судинна «сітка», що звичайно самостійно зникає протягом 4-6 місяців.

7  Короткочасний набряк в області щиколотки може спостерігатися при лікуванні варикозних вен і судинних «зірочок», розташованих у цій зоні, а також при носінні під час лікування взуття на високому каблуці або з вузькою колодкою.

8.   Запалення вени — тромбофлебіт — рідке ускладнення склеротерапії, що виникає в 1 випадку на 1000 пацієнтів. Тромбофлебіт виникає при порушенні розпоряджень лікаря і самостійному знятті еластичного бинта.

 

Пам’ятайте, що кращим засобом профілактики можливих ускладнень є використання сучасних склерозантів, строге дотримання розпоряджень лікаря і лікування у фахівців, що пройшли спеціальне навчання і мають сертифікат.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.