//


Інфаркт міокарда. Пам’ятка для пацієнта.

Ви перенесли гостру судинну подію – інфаркт міокарда чи порушення мозкового кровообігу.

Це не вирок! Варто жити далі повноцінно. Попередьте виникнення повторної події. Регулярно відвідуйте свого лікаря (кардіолога чи невролога).

Ретельно виконуйте рекомендації щодо прийому ліків та способу життя. Пам’ятайте, що лікування має бути постійним і будь – які самостійні зміни можуть негативно відзначитися на Вашому здоров’ї.

Основною причиною смертності (більше 60%) в Україні є серцево – судинні захворювання, причому в більшості випадків основою їх розвитку є атеросклеротичне ураження кровоносних судин. Протягом п’яти років після перенесених гострих судинних катастроф 40% пацієнтів переносить повторний інсульт і 20% — повторний інфаркт міокарда.

 

Як знизити ризик виникнення повторного інфаркту чи інсульту та їх ускладнень?

Боротьба з даними захворюваннями вимагає, окрім застосування лікарських засобів, нормалізації артеріального тиску, маси тіла, контролю рівня глюкози крові, зміни способу життя, корекції харчування, раціональним режимом роботи та відпочинку, активізацією рухової активності, відмовою від куріння та зниження вживання алкоголю.

Основним фактором ризику виникнення ішемічної хвороби серця та цереброваскулярних захворювань є артеріальна гіпертензія. Правильно підібрана гіпотензивна терапія зменшує ризик повторного інсульту приблизно на 40%, а інфаркту до 30%. Але вибір препаратів має бути індивідуальним у кожному конкретному випадку із врахуванням ступеня гіпертензії, інших факторів ризику, індивідуальної переносимості препаратів, що може оцінити лише Ваш лікар.

Слідкуйте за показниками ліпідного обміну. Особливо важливо контролювати рівень ліпопротеїдів низької щільності, який повинен становити менше 1,8 ммоль/л. Та після перенесених інфаркту чи інсульту Ви повинні приймати холестеринзнижуючі препарати незалежно від рівня холестерину в крові.

Періодично визначайте рівень глюкози крові, при підвищеному його рівні – зверніться до свого лікаря для вирішення подальшої тактики. Цукровий діабет значно погіршує перебіг Вашої хвороби.

Припиніть палити! Ризик серцево – судинних захворювань у 4 рази вищий у курців у порівнянні з тими, хто не палить. Від тютюнопаління страждають і Ваші близькі, пасивне куріння негативно впливає на здоров’я.

Контролюйте свою вагу. Якщо індекс маси тіла вищий 25 кг/м2 (масу тіла (в кг) необхідно поділити на зріст (у м) в квадраті) – у Вас надлишкова вага. Змініть своє харчування, порадившись з лікарем.

Регулярні фізичні навантаження також сприяють зниженню маси тіла, позитивно впливають на рівень артеріального тиску, знижують ризик виникнення повторних інфаркту чи інсульту. Займайтеся щодня фізичними вправами протягом 30 – 40 хв., їх інтенсивність не повинна викликати погіршення стану.

 

ПЛАН ВАШИХ ДІЙ:

  1. Відвідуйте свого лікаря у перші півроку – 2 рази на місяць, протягом другого півроку – щомісяця. Надалі  – 1 раз на квартал.
  2. Під час кожних відвідин реєструйте ЕКГ.
  3. Двічі на рік здавайте загальний та біохімічний аналізи крові, аналіз сечі, визначайте глюкозу крові та ліпідограму .
  4. Регулярно проводьте :

Після перенесеного інсульту  

—        УЗД судин (екстра-та інтракраніальних відділів) протягом першого року двічі на рік, далі один раз на рік;

—        КТ чи МРТ головного мозку через рік після інсульту.

Після перенесеного інфаркту міокарда

—        пробу з фізичним навантаженням (велоергометрію, тредміл) не рідше одного разу на рік;

—        ехокардіографію один раз на 6 – 12 місяців.

—        холтерівське моніторування ЕКГ (добовий моніторинг) – один раз на півроку.

 

При необхідності — обстежуйтеся частіше.

Самолікування, безконтрольний прийом ліків – небезпечні для здоров’я, вони можуть привести до непоправних наслідків. Щоб не трапилося біди – чітко дотримуйтеся рекомендацій лікаря!

 

Всім пацієнтам з серцево – судинними захворюваннями рекомендовано проводити щеплення проти грипу щороку!

 

Підготував лікар-кардіолог Зубик Р.Я.

 












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.