//


ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Протягом життя жінки відбуваються різні зміни молочної залози, постійна структурна перебудова внаслідок циклічних процесів в організмі. Стан цього органу залежить від віку, фаз менструального циклу, вагітності і лактації, гормональних особливостей та інших факторів. Оскільки молочна залоза постійно реагує на різні фізіологічні процеси і зовнішні впливи, лікарі дали їй назву «дзеркало жіночого здоров’я». Це пояснює поширеність захворювання раком молочної залози. Звернімо увагу на кілька фактів:
– 1 із 4 ракових захворювань, діагностованих у жінок, є раком молочної залози;
– кожен рік рівень захворюваності в Україні збільшується приблизно на 1%;
– одна з десяти жінок в Україні має шанс захворіти на рак грудей на будь-якому етапі свого життя;
– кожні 35 – 37 хвилин в Україні одній жінці ставлять діагноз рак молочної залози;
– щогодини одна жінка помирає від раку молочної залози;
– жінки, у яких діагностована хвороба на першій стадії, переживають п’ять років майже в 100%.
Проте рак не з’являється на пустому місці. Виникненню пухлини передує тривалий період передпухлинних станів. Надавши своєчасну допомогу на етапі передпухлинного захворювання (лікування і профілактика), можна позбавити пацієнта від подальшого прогресування патології. Процес переходу з передпухлинного захворювання в злоякісну пухлину проходить кілька етапів і займає від 3 до 20 років.
Мастопатія є найбільш поширеним передпухлинним захворюванням грудей. Всі доброякісні захворювання молочної залози є тією чи іншою мірою факторами ризику з розвитку пухлин. Проліферативні форми мастопатії збільшують ймовірність виникнення раку в 1,5 – 7 разів. Різні форми мастопатії діагностуються в 30 – 80% жінок (залежно від віку). Пацієнти з діагнозом мастопатія становлять до 90% жінок, які звертаються до лікаря-мамолога.
Мастопатія має спільні з раком причини виникнення: ранній (до 12 років) чи пізній (після 16 років) початок місячних, пізній вік перших пологів (після 30 років); останні пологи або аборти у віці понад 35 років, пізня менопауза (після 55 років), спадковість, часті аборти, порушення статевого життя, стресовий характер життя, гінекологічні захворювання, поєднання гіпертонічної хвороби, ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету, захворювання печінки, тривала гормональна замісна терапія, зловживання алкоголем або систематичне вживання пива, куріння, травми молочної залози, проживання у місті; вища освіта; праця при яскравому освітленні; високий сімейний прибуток; недостатня фізична активність.
Перші симптоми мастопатії — розростання тканини і утворення кіст, що проявляється появою болю в грудях, промацування різноманітних ущільнень – від невеликих зернистих до великих бляшкоподібних. Іноді подібна клінічна картина може супроводжуватися серозними або серозно-брудними виділеннями з сосків. Мастопатія може пройти сама по собі в дуже рідкісних випадках, а може перейти в ракову пухлину. Тому краще не покладатись на мимовільний відповідний фінал, а неодмінно почати лікування мастопатії на ранній стадії.
В основі мастопатій лежать порушення регуляторної діяльності центральної нервової та гіпоталамо-гіпофізарної систем, функцій яєчників, наднирників, щитоподібної залози та печінки, що впливають на гормональний гомеостаз і призводять до гіперплазії тканини молочної залози. Тому, без сумніву, лікування хворих мастопатією повинне бути комплексним, тривалим, з урахуванням гормональних, метаболічних особливостей хворої, супутніх захворювань. Лікування повинне бути спрямоване на причини, які призвели до розвитку мастопатії, з залученням суміжних спеціалістів: гінеколога, ендокринолога, психолога,  гастроентеролога.
Природно, що своєчасне виявлення і правильне лікування гіперпластичних захворювань молочних залоз є надійною запорукою збереження здоров’я та життя жінки. Проводити самостійно пальпацію грудей потрібно кожен місяць на 7 – 10 день місячних. Мінімум раз на рік необхідно відвідувати лікаря з використанням ультразвукового дослідження, а жінкам за 40 – доповнювати його мамографією 1 раз на 1 – 2 роки. Це допоможе вам зберегти ваші груди красивими і уникнути мастопатії та раку молочної залози.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.