//


ХЕЛІКОБАКТЕР ПІЛОРІ – ЯК ЗБУДНИК ГАСТРИТУ, ВИРАЗКИ ТА РАКУ

Більшість захворювань шлунково-кишкового тракту виникають внаслідок впливу екзогенних чинників (порушення харчування, зловживання харчовими стимуляторами шлункової секреції, стреси, куріння, алкоголь), але бувають випадки, коли людина веде здоровий спосіб життя, займається спортом, дотримується дієти, проте має проблеми з боку шлунково-кишкового тракту.
Постає питання: “Чому людина, яка веде здоровий спосіб життя і не порушує режиму харчування, потерпає від захворювань органів травлення?”
Останні дослідження вчених підтверджують: у 40 – 60% випадків хвороби органів травної системи розвиваються тому, що в слизовій оболонці шлунка оселяється особлива бактерія – хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori), яка потрапляє в організм із зовнішнього середовища, паразитує там, викликаючи порушення в роботі травної системи людини.
Вченим з Австралії, які винайшли цю бактерію у 1983 році та підтвердили її роль у формуванні гастритів, у 2005 році була присуджена Нобелівська премія. Хелікобактер пілорі є інфекцією та основною причиною хронічного гастриту, виразкової хвороби та раку шлунка.
На її поширення впливають багато факторів, в основному це недотримання санітарно-епідеміологічних норм. Шляхи передачі інфекції ще не досить досліджені, але найбільш вірогідні – вода, продукти, загальні предмети вжитку, посуд. Бактерія досить унікальна та стійка — вона селиться в антральному відділі шлунка, може виживати в кислому середовищі шлунка, де практично не функціонують інші мікроорганізми. Чим довший час інфекції, тим більшу частину шлунка заселяють бактерії.
Для гастритів і виразок, викликаних хелікобактером пілорі, характерні скарги на біль і важкість у надчеревній ділянці живота, печія, кисла відрижка, закрепи, здуття живота.
Для того, щоб виявити та знешкодити бактерію хелікобактера пілорі, а також всі захворювання спричинені нею, на сьогоднішній день вже не потрібно виїжджати за кордон, тому що у місті Луцьку є Медичний центр «Благомед», в якому представлені сучасні методи діагностики з використанням нового медичного обладнання. Кваліфіковані спеціалісти професійно проведуть дослідження органів шлунково-кишкового тракту за допомогою нових тест-систем, під час яких протягом лічених хвилин можна виявити наявність бактерії хелікобактера пілорі.
У центрі представлені декілька видів тест-систем:
1. Дихальна тест-система Хелік-тест – це на сьогоднішній день єдиний на Волині неінвазивний тест (тобто не травматичний, без порушення цілісності слизових покривів), який проводиться в двох етапах за допомогою індикатора у вигляді трубки, приєднаної до мікрокомпресора. Пацієнт підносить трубку до рота, повітря за допомогою мікрокомпресора надходить в трубку, на другому етапі дослідження пацієнту необхідно випити склянку з безпечним лікарським розчином і повторити процедуру. Тривалість тесту – 15 – 20 хвилин, після чого лікар одразу озвучує його результат. Цей тест також дуже зручний для виявлення бактерії у дітей.
2. Хелпіл-тест. Цей тест проводиться під час фіброгастроскопії. Лікар-ендоскопіст за допомогою тонкого зонда оглядає стан слизової органів шлунково-кишкового тракту, користуючись спеціальними щипцями, які вводять через ендоскоп, відщипує мікроскопічний шматочок зміненої ділянки, поміщає біоптат на тест-платформу і протягом 3 хвилин знімає показники (цей біоптат придатний для біопсії, тобто при бажанні пацієнта можна провести гістологічне дослідження цього матеріалу з додатковим виявленням бактерії).
Ці два види дослідження дають інформацію про наявність чи відсутність хелікобактера пілорі в цей час, що дуже важливо як для первинної діагностики, так і для контролю ефективності лікування.
В умовах лабораторії для виявлення реакції імунної системи на хелікобактер пілорі в МЦ «Благомед» можна здати венозну кров на виявлення сумарних антитіл до хелікобактера пілорі, що є первинним скринінговим методом діагностики. Для точного підтвердження наявності бактерії використовують два методи, які описані вище.
Міжнародні спеціалісти рекомендують при виявленні хелікобактера пілорі у одного члена сім’ї провести скринінгове обстеження усієї сім’ї та при необхідності провести відповідне лікування.
Для діагностики захворювань органів кишково-шлункового тракту в МЦ «Благомед» представлений широкий асортимент методів дослідження, вибір яких, в першу чергу, залишається за пацієнтом, оскільки співпраця та довіра лікаря і пацієнта є запорукою ефективного лікування та швидкого одужання.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.