//


ХВОРІЄ КИШЕЧНИК – СТРАЖДАЄ ВЕСЬ ОРГАНІЗМ

Відразу після народження дитини її організм починають заселяти бактерії – через ніс, рот,
родові шляхи. Бактерій в нас живе дуже багато, їхню кількість можна порівняти з кількістю клітин в нашому організмі. В одному тільки шлунково-кишковому тракті налічують 300 видів. Кожен вид селиться у своїй екологічній ніші, де є відповідне для нього місце існування і потрібна їжа. Організм людини (господаря) допомагає бактеріям.
Між бактеріями і господарем встановлюються відносини співпраці, симбіозу. Завдяки цьому об’єднуються їхні можливості. Наприклад бактерії, які живуть у товстому кишечнику, харчуються тим, що не може засвоїти організм людини (неперетравленими залишками їжі), і при цьому виробляють величезну кількість тепла.
Якщо бактерії такі корисні, то звідки беруться хвороби?
Коли кількісний та якісний склад нормальної мікрофлори, а також її функції порушуються, це призводить до розвитку захворювань.
Одним з таких проявів є дисбактеріоз кишечнику. Причиною його виникнення є: нераціональне харчування, стреси, зниження імунологічної реактивності організму, несприятливий вплив факторів зовнішнього середовища, порушення вигодовування дітей (пізнє прикладання до грудей матері, ранній перехід на штучне вигодовування), безконтрольне використання лікарських препаратів, зловживання алкоголем, а також зараження кишечнику різного роду паразитами (гельмінтами).
Дисбактеріоз не є перебірливим захворюванням, а тому полюбляє людей будь-якого віку, проявлятись воно може як у немовлят, так і у дорослих, не обминає людей літнього віку.
Клінічні прояви дисбактеріозу у немовлят
У немовляти спостерігається неперетравлений рідкий стілець із зеленню і слизом, прожилками крові або ж, навпаки, запори. У малюків виникають здуття живота, блювота, відрижка. Може бути тривала так звана субфебрильна температура (37 – 37,2 °C). Лікар може виявити також збільшення печінки. Діти примхливі і роздратовані, багато плачуть від болю в животі. Вони довго і часто хворіють, практично не набирають у вазі. На фоні дисбактеріозу можуть розвиватись алергічні захворювання, такі як: атопічний дерматит, харчова алергія, бронхіальна астма.
Клінічні прояви у дорослих та людей літнього віку подібні. Хворі скаржаться на метеоризм (здуття живота), розлад випорожнень (діарея або навпаки закрепи), неприємний запах з ротової порожнини, на біль різного характеру, пов’язаний з підвищенням тиску в кишці і який зменшується після видалення газів й акту дефекації. У хворих починається виснаження нервової системи, підвищується схильність до інфекційних захворювань.
При появі проблем з травним трактом необхідно звернутися до фахівця.
У МЦ «Благомед» ви маєте можливість обстежитись усією сім’єю одразу і, що не менш важливо, в один день. За консультацією з приводу захворювань кишково-шлункового тракту ви можете звернутись до гастроентеролога, а також до сімейного лікаря. На маленьких пацієнтів з цією проблемою чекають дитячі спеціалісти-гастроентерологи.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.