//


Обережно – сонце !

меланома та дерматолог макет

Обережно – сонце !

Довгоочікуване літо: сонце радує своїми променями з ранку до вечора.

Солнце може бути нам як другом, так і ворогом.

Регулярні сонячні ванни позитивно впливають на наш організм. Вони сприяють покращенню обміну речовин та складу крові, підвищують загальний тонус. Але передозування навіть самих корисних ліків є шкідливим.

Занадто тривалий час перебування на сонці може стати причиною передчасного старіння та ранньої появи зморшок. Але найбільш небезпечним є ризик розвитку меланом .

Частіше всього меланома з’являється шляхом переродження родимок під впливом ультрафіолетового опромінення.

Распізнати меланому важко, адже вона схожа на звичайну родимку, яка може призвести до смерті вже через рік після появи симптомів. Це сама швидкометастазуюча пухлина з усіх можливих!

Як розпізнати родимку, що перероджується?

Дерматологи медичного центру «Благомед» Інна Крісман та Ольга Костюкевич надають наступні поради :

— проводьте самостійний огляд шкіри регулярно   але літом частіше

— при появі нових або зміні старих родимок негайно звертайтесь до лікаря

— заплануйте обстеження родимок перед поїздкою на відпочинок. Не варто обмежуватись самостійним оглядом.
 дерматологи МЦ «Благомед» для огляду новоутворень шкіри та слизових використовують спеціальний прилад — дерматоскоп останнього покоління , що забезпечує ідеальне зображення і точні результати з оптикою високої роздільної здатності .  Даний метод дослідження є абсолютно безпечним і безболісним. Після діагностики лікар визначить наскільки небезпечно дане утворення і що з ним робити. До проведення дерматоскопії протипоказань немає. Вона нешкідлива, не травмує шкіру, не провокує пухлину до швидкого розвитку.

— регулярне та своєчасне обстеження допомагає виявити захворювання на початковій стадії та надає практично 100% шансів на успішне лікування

— Виконання основних правил поведінки на сонці дозволить зменшити ризик виникнення злоякісних пухлин шкіри:

  • Повне виключення перебування на пляжі в період з 10 до 16 годин;
  • Відмова від відвідування соляріїв;
  • Категорично не допускати перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років;
  • Використання сонце-захисного одягу – капелюхів з широкими полями, сорочка з довгим рукавом і сонцезахисних окулярів;
  • Категорично не заклеювати родимки пластиром;
  • Застосування сонцезахисних засобів в період перебування на сонці;

 

Поради  батькам  влітку .

Діти до трьох років взагалі не повинні перебувати під прямими променями сонця. У шкірі малят дуже мало клітин, що виробляють меланін, тому їх захисний шар засмаги дуже слабкий. Крім того, роговий шар дитячого епідермісу майже у два рази тонший, ніж у дорослих — ультрафіолетові промені легко проникають вглиб шкіри, приводячи до опіків, які в більшості випадків протікають значно важче й довше, ніж у дорослих і можуть привести до важких ускладнень.

Виходячи позасмагати, шкіру маляти обов’язково змащуйте сонцезахисним кремом кожні 2 години, щоразу після купання й використовуйте крем з фактором захисту не менш 25! Це дуже важливо!

Перша допомога при сонячних опіках

Якщо крем не допоміг і ви все-таки обгоріли, прийміть холодну ванну або змочіть обпалені місця вологою тканиною. Змастіть місця почервоніння заспокійливими засобами – охолоджена «Термальна вода», спрей «Пантенол».  Можна використовувати народні методи. Для шкіри спини, живота, рук, ніг нанесіть простоквашу або кашку з крохмалю, розведеного водою.

Для носа, лоба, підборіддя — тонкі скибочки свіжого огірка або сирої картоплі.

Для вік — пакетики з чаєм, змочені в прохолодній воді, вони здатні зменшити набряк і полегшити біль.

Ні в якому разі не приймайте після засмаги гарячі ванни. Верхній роговий шар шкіри від цього висушується і швидка втрата вологи забезпечена.

Якщо відчуваєте нудоту, озноб, підняття температури, появу  міхурів,  загальну слабкість,  інтенсивний свербіж, обов’язково зверніться до лікаря.

Бажаємо Вам приємного здорового відпочинку.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.