//


Увага — підступні інфекційні хвороби!

ZHidkiy-zelenyiy-stul-u-vzroslogo-300x225

Літо… Пора довгоочікуваних відпусток, веселих канікул, приємних цікавих подорожей,нових відкриттів, яскравих вражень. Лагідне сонечко дарує засмагу,тепле море – приємну прохолоду і насолоду. Починається пора корисних фруктів та ягід – невичерпного задоволення і дуже необхідних вітамінів, котрі зміцнюють наш організм, підвищують імунітет, дарують гарний настрій і життєву енергію, якої вистачить і на затяжну осінню депресію, і на холодну морозну зиму, і на весняний авітаміноз. Літа кожен з нас чекає, напевно, найбільше, бо, нарешті, матимемо можливість відпочити і набратися нових сил на наступний рік.

Але літо – це і потенційна небезпека захворіти на підступні інфекційні хвороби. Саме влітку під впливом сприятливих умов ( висока температура, висока вологість) активізуються збудники найпоширеніших кишкових інфекцій: дизентерії, сальмонельозу, ешерихіозу, холери, ротавірусної та ентеровірусної інфекцій, кишкового амебіазу.Основною проблемою літнього відпочинку є гострі кишкові інфекції- група інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.

За поширеністю гострі кишкові інфекції поступаються лише гострим респіраторним, а в структурі смертності з інфекційних причин в країнах СНД їх питома вага перевищує 30-50%. За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється від 68,4 млн.до 275 млн.випадків діарейних захворювань. Всі кишкові інфекції характеризуються коротким інкубаційним періодом — 8- 24 год., гострим початком хвороби з підвищенням температури тіла до 38-39  градусів, виникненням нудоти, блювання, частих рідких випорожнень (аж до десятків разів на добу). Найчастішими проявами є слабість, млявість, швидка втомлюваність, головний біль, біль у животі від помірного до інтенсивного переймоподібного.  Дуже швидко прогресує хвороба у діток, людей похилого віку та пацієнтів, які мають хронічні захворювання- внаслідок втрати рідини за досить короткий час наступає зневоднення організму, порушується водно- сольовий баланс,що призводить до порушення роботи основних органів і систем: дихальної, серцево-судинної, центральної нервової. У тяжких випадках маємо порушення свідомості і такі пацієнти проходять через лікування у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації.  Щоб уникнути цих неприємностей, треба, насправді, не так багато — дотримуватись елементарних правил:

  • часто мити руки з милом (особливо після відвідування туалету, після перебування у громадському транспорті);
  • ретельно мити овочі та фрукти (а за можливості обробляти їх окропом) перед вживанням у їжу;
  • не купувати молочні продукти, м’ясо, рибу на стихійних ринках, де відсутній санітарний контроль;
  • при купівлі продуктів, що швидко псуються, увfжно слідкувати за терміном їх придатності та умовами зберігання;
  • перебуваючи на відпочинку, завжди мати доступ до джерела питної води;
  • не купувати продуктів харчування сумнівної якості;
  • не вживати у їжу молочні та м’ясні продукти без належних умов зберігання та відповідного маркування про дату виготовлення і строк придатності;
  • відмовитись від вживання в їжу солодощів з масляним кремом;
  • не вживати в їжу молочні продукти без попередньої термічної обробки;
  • відмовитись від салатів заправлених майонезом і сметаною;
  • вживати в їжу свіжоприготовані страви.

Якщо ж все-таки не вдалось уникнути кишкової інфекції, при перших проявах недуги варто вживати велику кількість рідини (негазована мінеральна вода, компот із сухофруктів, чай з ромашки), прийняти ентеросорбент (активоване вугілля); при прогресуванні симптомів (погіршення самопочуття, підвищення температури тіла, поява чи посилення болю в животі)  не треба займатись самолікуванням, а негайно звертатись за допомогою до фахівця, щоб максимально швидко побороти недугу і звести до мінімуму негативні наслідки та в найкоротший термін відновити своє здоров’я.

Варто пам’ятати, що дотримуючись найпростіших рекомендацій й елементарних правил гігієни, можна забезпечити собі гарний відпочинок. І тоді літо залишиться у нашій пам’яті у вигляді яскравих вражень, безлічі позитивних емоцій, гарних фотографій, теплих спогадів, які ще довго зігріватимуть довгими холодними осінніми вечорами. Будьмо здорові!

В медичному центрі «Благомед» Вам нададуть консультацію дитячій та дорослий лікарі – інфекціоністи. Ви зможете пройти ендоскопічне та ультразвукове обстеження, здати необхідні аналізи.

Ваше здоров’я – наша турбота.

Інформацію підготувала лікар – інфекціоніст МЦ «Благомед» Оксана Іванівна Зінчук












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.