//


ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ ЗАХВОРЮВАННЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ І ЗА ЯКИМИ СИМПТОМАМИ ЇХ РОЗПІЗНАТИ?

Для цього спочатку розглянемо будову та функцію щитоподібної залози. В медицині її умовно називають « ендокринним метеликом», оскільки за своєю формою вона нагадую метелика. Вага залози – 25 – 30 грамів, але від цього органу залежить життєдіяльність всього організму.
Клітини щитоподібної залози продукують гормони двох видів:
Перший вид – тиреоїдні гормони – тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3), які відповідають за фізичний та розумовий розвиток людини, впливають на обмін води і мінеральних речовин, на хід окислювальних процесів, на процеси згорання жиру, на ріст, масу тіла, підтримують гомеостаз.
Другий вид – кальцитонін, регулює вміст кальцію в крові і сприяє його збереженню в кістках.
Тому, за функцією, щитоподібну залозу можна назвати фабрикою гормонів, сировиною для цієї фабрики є йод. Якщо йоду поступає в організм достатня кількість, то щитоподібна залоза виробляє гормони і залишається в нормі.
При недостачі йоду відбувається «простій на фабриці», тобто знижується функція щитоподібної залози (гіпотиреоз), відповідно зменшується вироблення тиреоїдних гормонів. Залоза посилає тривожні сигнали контрольному органу – гіпофізу, який виробляє більше тиреотропного гормону (ТТГ).
Тому під час лабораторних досліджень в крові при гіпотиреозі показник тиреоїдних гормонів буде менший за норму, а рівень ТТГ більший.
Основними клінічними симптомами гіпотиреозу є: загальна слабкість, втомлюваність, сонливість, зниження температури тіла, зниження пам’яті та інтересу до навколишнього сере­до­вища, апатія, сухість шкіри, випадіння волосся, підвищення маси тіла при зниженому апетиті.
Як перевірити в домашніх умовах наявність захворювання?
Для цього потрібно виміряти температуру тіла зранку протягом 10 хвилин термометром (не встаючи з ліжка). Норма температури тіла – 36 – 36,7 °C, при гіпотиреозі температура буде занижена, тобто менша, ніж 36°C. Це повинно насторожити. Але для достовірності температуру необхідно вимірювати щоранку протягом тижня.
Також можна перевірити, чи є дефіцит йоду в організмі. Для цього потрібно намастити йод на внутрішню поверхню руки та простежити, як швидко буде світлішати коричневе забарвлення. Якщо організму недостатньо йоду, то він швидко, як губка, поглине його – через 1,5 – 2 години не залишиться жодного сліду. Це свідчить про те, що організму не вистачає йоду.
Стан, пов’язаний з підвищенням продукції гормонів щитоподібної залози, називається гіпертиреозом. Основні симптоми якого є: прискорене серцебиття, пітливість, тремтіння, зниження маси тіла, дратівливість, агресивність, підвищена втомлюваність.
Для підтвердження або виключення захворювання щитоподібної залози недостатньо домашніх тестів та власних припущень. Необхідно звернутись до спеціалістів. В МЦ «Благомед» з цією метою Ви можете отримати консультацію досвідчених ендокринологів , які професійно допоможуть Вам відрегулювати та нормалізувати рівень гормонів .












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.