//


ШКІРА – ДЗЕРКАЛО ОРГАНІЗМУ

Людина – унікальне, специфічне творіння всесвіту, найскладніша і найдосконаліша, багатогранна та багатофункціональна і водночас досить вразлива істота. Істота, яка, на відміну від інших істот, здатна усвідомлювати своє Я.
Проте не все людина може свідомо контролювати у власному організмі.
Вона не здатна, за своїм бажанням, вплинути на діяльність, структуру внутрішніх органів, наприклад: зняти спазм жовчного міхура, зупинити поділ клітини, припинити діяльність кишківника, розширити або звузити судини… Так само їй не під силу побачити стан внутрішніх органів, незважаючи на те, що кожен день ми дивимось на себе у дзеркало.
Тому умовним дзеркалом, що відображає внутрішній стан організму, можна назвати нашу шкіру.
Як розпізнати, що «віддзеркалює» шкіра, про що хоче повідомити своєму господарю? До вашої уваги декілька ознак:
1. Шкіра стала жовтуватого відтінку — потрібно терміново обстежувати печінку і жовчний міхур (можливі застій жовчі і запальні процеси).
2. Молочна блідість може свідчити про дві проблеми: анемію, пов’язану з дефіцитом заліза, а також про порушення дихання — хвороби легенів і бронхів.
3. Загальна блідість у поєднанні з синюватим відтінком, особливо в ділянці носогубного трикутника і нігтів, – явний сигнал про проблеми з серцем.
4. Мармурова шкіра свідчить про ламкість судин і утворення підшкірних гематом.
5. Жирна — про прояв гіперфункції сальних залоз або порушення ліпідного (жирового) обміну. Добре б обстежити травну систему.
6. Червонуваті плями на обличчі і шиї — найчастіше прояв алергії: харчової або лікарської.
7. Висипання червоних крупних прищів на обличчі та тілі — або проблеми зі шлунково-кишковим трактом, частіше з кишечником, що дають інтоксикацію, або прояв гіперандрогенії (надлишок чоловічих гормонів у жінок).
8. Ділянки сухої шкіри на ліктях — знак загального зниження імунітету й авітамінозу, зокрема нестача вітамінів групи В.
9. Бліда, злегка набрякла, особливо на обличчі і литках, — сигнал про ниркові захворювання та інші розлади видільної системи.
10. Поява червоних родимок на шкірі свідчить про хвороби підшлункової залози та печінки.
11. Горбиста шкіра з нерівним кольором — реакція на надлишок в організмі шлаків і токсинів.
12. Свербіж шкіри може свідчити про наявність алергії або інших шкірних захворювань, таких як дерматит, екзема, нейродерматоз, грибок, кропив’янка, короста…
Отже, дивлячись щоразу на себе у дзеркало, зверніть увагу на те, як виглядає ваша шкіра. А у разі виявлення серйозних змін чи проблем зі шкірою варто звернутись до дерматолога, який ретельно огляне, проведе діагностику та призначить необхідне лікування. Враховуючи те, що шкірні хвороби можуть бути небезпечними і з часом набувати хронічного характеру, спеціалісти МЦ «Благомед», радять не відкладати візит до дерматолога, оскільки це ускладнить процес лікування та одужання.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.