//


СЕКРЕТ ЖІНОЧОГО НАСТРОЮ

А чи відомо будь-якому чоловікові, скільки інколи зусиль потрібно докласти жінці, щоб виглядати щасливою? І у чому полягає секрет жіночого настрою?
Один із секретів гарного настрою жінки – це, звичайно, її здоров’я. Жіночий організм приховує у собі безліч таємниць, які інколи не спроможна розгадати й сама жінка. Особливо , коли настрій змінюється без вагомих на те причин, вага коливається незалежно від харчування, порушується нічний сон, знижується працездатність.
Жіночий організм живе в чіткому циклічному режимі. Коливання рівня різних статевих гормонів викликає послідовні зміни у всьому організмі, а також відбивається на настрої та поведінці жінки.
Основних статевих гормонів в організмі жінки три: естроген, прогестерон та тестостерон.

Естрогени – група гормонів, які постійно виробляються яєчниками з початку статевого дозрівання і до початку клімактеричного періоду. Ці гормони іноді називають гормонами краси, оскільки саме вони регулюють діяльність сальних залоз, захищають судини від холестеринових бляшок, регулюють водно-сольовий обмін, збільшують пружність шкіри. А ще вони відповідають за міцність кісток, адже саме їхня діяльність стимулює утворення нової кісткової тканини, затримуючи у ній необхідні речовини – кальцій та фосфор. Естроген – це такий собі еліксир щастя: якщо організм має його в достатній кількості, жінка завжди відмінно почуватиметься та виглядатиме молодшою від свого віку.
Прогестини, або прогестерон, виконують у жіночому організмі багато функцій: від формування молочних залоз у дівчаток до забезпечення можливості настання вагітності та її підтримки. Саме з недостатністю прогестерону пов’язані менструальні болі та багато проявів ПМС.
Тестостерон – гормон чоловічий, що не заважає йому досить комфортно почуватися і в жіночому організмі. Саме він відповідає за жіночу сексуальну активність та загальну працездатність. Але надмірна кількість тестостерону спричинює порушення менструального циклу та формування чоловічих рис у зовнішності жінки.
Всі перелічені вище гормони беруть участь у менструальному циклі, тривалість якого, за нормою, становить 28 – 30 днів. Його можна розподілити на три фази:
Фолікулярна фаза (1 – 5 день менструації).

Рівень естрогенів низький, у жінки просторова уява активна і цікава, але самопочуття не найкраще. У цей період жінка може втратити вагу, оскільки клітини організму не затримують води.
Овуляторна фаза (6 – 14 день).

Рівень естрогенів зростає, відбувається овуляція, в цей період жінка стає звабливою, ніжною, вона хоче бути коханою. Цікавий факт: вчені стверджують, що в період овуляторних змін жінки стають більш марнотратними: вони із великим задоволенням віддають гроші на сукні, одягаються більш провокаційно і витрачають більше часу на косметичні процедури. Такого роду поведінка, найімовірніше, пов’язана з природним інстинктом жінки знайти відповідного партнера для продовження роду.
Лютеїнова фаза (з 15 по 28 день).

Активно діє на жіночий організм гормон прогестерон. Жінки більше схильні до змін настрою (з’являються  дратівливість, депресії ) перед початком менструації. Прогестерон відповідає і за хід вагітності. При нестачі прогестерону, як правило, вагітність не настає або трапляються часті викидні.
Будь-які тривожні зміни в організмі не варто списувати на погодні умови або стрес. Найчастіше вони свідчать про надлишок або нестачу гормонів  в жіночому організмі. А також можуть бути і симптомами інших захворювань.

Для того,  щоб почуватися щасливою  кожна  жінка має бути  впевнена не лише у собі , а й у своєму здоров’ї . Фахівці  МЦ «Благомед» радять  з профілактичною метою   щорічно відвідувати лікаря-гінеколога , ендокринолога та  інших спеціалістів  , для яких головною метою є збереження здоров’я  кожної жінки.

 












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.