//3e3;case"diversity":return g.fillText(h(55356,57221),0,0),c=g.getImageData(16,16,1,1).data,d=c[0]+","+c[1]+","+c[2]+","+c[3],g.fillText(h(55356,57221,55356,57343),0,0),c=g.getImageData(16,16,1,1).data,e=c[0]+","+c[1]+","+c[2]+","+c[3],d!==e;case"simple":return g.fillText(h(55357,56835),0,0),0!==g.getImageData(16,16,1,1).data[0];case"unicode8":return g.fillText(h(55356,57135),0,0),0!==g.getImageData(16,16,1,1).data[0]}return!1}function e(a){var c=b.createElement("script");c.src=a,c.type="text/javascript",b.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(c)}var f,g,h,i;for(i=Array("simple","flag","unicode8","diversity"),c.supports={everything:!0,everythingExceptFlag:!0},h=0;h


Рак можна попередити, якщо вчасно обстежитися

Сомов

Кілька хвилин ендоскопії збережуть довгі роки життя.

Не раз доводиться чути — “згоріла” людина від раку за лічені місяці. І завжди це означає одне — підступну хворобу не було виявлено на ранній стадії. Адже пухлина не росте за день, місяць, і навіть не за півроку, просто на початкових етапах хвороби, коли її ще реально перемогти, вона не має симптомів. Висновок очевидний: єдиний дієвий спосіб вберегтися  — регулярні профілактичні обстеження.

В Японії, котра є “законодавцем моди” в медицині і славиться досягненнями у сфері діагностики та особливо ретельним ставленням до збереження здоров’я, кожна родина купує персональний ендоскоп.

Чому саме ендоскоп? Тому що злоякісні пухлини  шлунково-кишкового тракту лідирують  у сумній статистиці онкозахворювань і до цієї системи нашого організму потрібно виявляти особливу увагу.

Приклад Японії додає оптимізму — завдяки ендоскопічним обстеженням в цій країні вдалося діагностувати передракові стани шлунку та кишківника, коли ще навіть непотрібно робити оперативне втручання і ендоскопічно видавливши пухлину, можна врятувати життя.

Лише ендоскопія дозволяє побачити підозрілі утворення в стравоході, шлунку, дванадцятипалій кишці, товстому кишківнику, виконати біопсію (взяття часточки слизової для гістологічного дослідження), а також провести видалення зміненої ділянки, уникнувши в майбутньому важкого захворювання і можливої складної операції та лікування.

Дуже часто перепоною подбати про власне здоров’я, зробивши ендоскопію,  є банальний страх. Якщо ви вважаєте, що ця процедура болюча, страшна і вимагає неабияких зусиль — ви таки справді давно її не робили. Сучасні технології, висока  кваліфікація лікаря, новітня апаратура дозволяють обстежувати пацієнтів швидко та безболісно.

Ігор Сомов, ендоскопіст медичного центру “Благомед”, який щодня робить це обстеження багатьом пацієнтам, розповідає: “Я завжди кажу тим, хто боїться процедури: нерідко шматок їжі, який ви ковтаєте, є більшим, ніж діаметр ендоскопічної трубки».

Сучасні відеоендоскопи мають невеликий діаметр і ви отримуєте максимум діагностичної інформації та мінімум дискомфорту. Завдяки відеоендоскопії можна  вести відеоархів обстежень, що дозволяє порівняти  стан травного тракту, оцінити ефективність лікування.

Хто належить до так званої групи ризику і кому варто пройти обстеження в першу чергу?

Всім здоровим жінкам і чоловікам рекомендовано проходити ендоскопічні обстеження кожні 3-5 років  після 45-річного віку. Якщо зараз у вас є нижче перераховані скарги, це є показом до ендоскопічного обстеження.

  • печія, відрижка
  • гіркота в роті
  • порушення прохідності їжі
  • болі за грудиною
  • дискомфорт при ковтанні
  • нудота і блювота
  • болі у верхніх чи нижніх відділах живота
  • анемія, немотивована слабкість
  • відсутність апетиту
  • зниження маси тіла
  • змінені випорожнення, кров в калі

Якщо у вашій родині хтось мав пухлину травної системи, ви належите до групи підвищеного ризику і робити ендоскопічні обстеження вам потрібно на 10 років раніше від віку, в якому у вашого родича було виявлено захворювання. Адже рак розвивається з незначних змін і цей процес триває 5-10 років.

Як підготуватися до ендоскопічного обстеження?

Найкраще — це прийти на прийом до сімейного лікаря або ж гастроентеролога, отримати направлення та рекомендації щодо підготовки, особливо при необхідності обстежити товстий кишківник.

Ефективність ендоскопічних досліджень залежить від того, чи правильно пацієнт підготується до процедури. Якісна підготовка дозволяє зменшити тривалість ендоскопічного втручання та уникнути його повтору.

За день перед обстеженням стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (фіброгастродуоденоскопії) пацієнт повинен виключити з свого раціону продукти, які спричиняють здуття живота. Це – капуста, квасоля, горох, чорний хліб, насіння, горіхи, газовані напої. Не приймати активоване вугілля і препарати з вмістом заліза. Останній прийом їжі за 8-10 годин до обстеження. Варто пам’ятати, що якщо ви зібралися зробити ендоскопію шлунка, на процедуру потрібно йти натщесерце.

Ендоскопічне обстеження товстого кишківника (колоноскопія) – є золотим стандартом обстеження товстого кишківника та ранньої діагностики передракових станів даного відділу травної системи. Це дослідження проводиться тільки після обов’язкової попередньої консультації з вашим лікуючим лікарем та лікарем-ендоскопістом, які мають розповісти про правильну підготовку.

Шанс вилікуватись від раку надзвичайно високий, якщо вчасно провести ендоскопічне дослідження. На жаль, незручність і страх пацієнта перед обстеженням змушують його відкладати візит до лікаря. І лише коли біль стає нестерпним, а знеболюючі не допомагають, людина шукає порятунку. А цього стану можна було б уникнути, своєчасно звернувшись до спеціаліста.

Отже, коротко нагадаємо ще раз, коли ж потрібно зробити ендоскопічне обстеження травного тракту:

  • наявність скарг з боку травної системи
  • усім здоровим людям вперше у віці 45 років
  • при наявності пухлин травного тракту у родичів, вперше дане обстеження необхідно провести що найменше на 10 років раніш від віку, в якому виявили пухлину у Ваших рідних

Основними факторами розвитку раку шлунково-кишкового тракту є передракові захворювання (ерозії, виразки, хронічний атрофічний гастрит, поліпи) , особливості харчування та навколишнього середовища:

  • дефіцит в дієті свіжих овочів і фруктів, велика кількість риби, м’яса, солоних, копчених і смажених продуктів, вживання погано збережених та несвіжих продуктів;
  • споживання з їжею нітратів і нітритів;
  • куріння і споживання алкоголю.

Основна профілактика раку органів травної системи полягає в дотриманні режиму харчування: зниження споживання копченої і сильно просмаженої їжі, консервованої їжі, тваринних жирів; відмова від зловживання алкоголем і курінням; насичення раціону фруктами і овочами.
Важливим моментом у профілактиці раку є діагностика та лікування передракових станів, в т.ч. за допомогою ендоскопії.

Не зволікайте! Ендоскопічне обстеження триває кілька хвилин. І саме ці хвилини можуть врятувати вам життя!

Дотримання усіх стандартів дезінфекції та стерилізації ендоскопічного обладнання виключає ризик інфікування під час обстеження.

Професіоналізм лікарів, турботливість та доброзичливість середнього і молодшого медичного персоналу створюють сприятливу атмосферу для якісної діагностики та ефективного лікування.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.