//3e3):(d.fillText(String.fromCharCode(55357,56835),0,0),0!==d.getImageData(16,16,1,1).data[0])):!1}function e(a){var c=b.createElement("script");c.src=a,c.type="text/javascript",b.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(c)}var f,g;c.supports={simple:d("simple"),flag:d("flag")},c.DOMReady=!1,c.readyCallback=function(){c.DOMReady=!0},c.supports.simple&&c.supports.flag||(g=function(){c.readyCallback()},b.addEventListener?(b.addEventListener("DOMContentLoaded",g,!1),a.addEventListener("load",g,!1)):(a.attachEvent("onload",g),b.attachEvent("onreadystatechange",function(){"complete"===b.readyState&&c.readyCallback()})),f=c.source||{},f.concatemoji?e(f.concatemoji):f.wpemoji&&f.twemoji&&(e(f.twemoji),e(f.wpemoji)))}(window,document,window._wpemojiSettings); //]]>


Чому турбують вушка влітку?

ушиЛітній період – пора відпусток, мандрівок та розваг. Це час, коли люди спілкуючись з природою, прагнуть оздоровитися, відпочити, набратися сил, гарного настрою та позитивних емоцій на цілий рік. Проте бувають випадки, коли запланований відпочинок можуть зіпсувати непередбачені, недоліковані, а інколи й приховані хвороби.

На що потрібно звернути увагу під час відпустки , щоб не зіпсувати її?

На світі навряд чи знайдеться хоча б одна людина, котрій би був незнайомий вушний біль, відчуття закладеності вуха.

 

Причини, що викликають дані симптоми бувають різні. Про деякі з них ми сьогодні і поговоримо.

Більшість людей влітку віддає перевагу відпочинку на воді. Під час купання та пірнання вода може потрапити у зовнішній слуховий хід, і як результат, можливе виникнення відчуття переливання та булькання рідини всередині вуха і в голові, з‘являється дискомфорт внаслідок сильного звучання власного голосу, зниження слуху. Інколи ці симптоми бувають досить вираженими. Насправді панікувати завчасно не потрібно, тому що у випадку, якщо у відпочивальника непошкоджена барабанна перетинка, вода далі зовнішнього слухового ходу не потрапить. Але якщо у вусі знаходиться вушна сірка ,то при потраплянні води вона може розбухнути і цілковито перекрити зовнішній слуховий хід. В такому випадку симптоми закладеності та шуму у вухах будуть більш тривалими і не зникнуть після просушування води. Самотужки видалити сірчаний корок – марна справа, при цьому є ризик заштовхнути його значно глибше, або травмувати шкіру чи навіть барабанну перетинку.

Якщо закладенність вуха супроводжується додатковими неприємними симптомами : свербіж , біль різної інтенсивності, виділення, то це може свідчити про наявність такого захворювання як зовнішній отит — запалення шкіри зовнішнього слухового ходу. Причиною виникнення зовнішнього отиту є інфекція, що може потрапити у вухо разом з водою під час купання (пірнання) . а також при «чищенні» вух непризначеними для цього, часто гострими предметами, або використання косметичних паличок, які не рекомендовані для гігієни вух.

Влітку, коли на вулиці висока температура повітря, виникає спокуса скористатись прохолодою кондиціонера, відчинити вікно в машині чи постояти на протязі для того, щоб хоч на хвильку перепочити від, інколи, неймовірної спеки. Так приємно відчути освіжаючу прохолоду в цей час, але такі різкі перепади температури діють негативно на наше здоров‘я. Також негативний вплив на загальний стан організму мають сонячні промені. На відміну від загальноприйнятої думки, що сонце гартує, в дійсності сонячна інсоляція є сильним випробуванням для імунітету, особливо дитячого. Надмірне перебування на «активному» сонці не зміцнює, а послаблює імунітет. Всі вищеописані фактори часто є причиною зниження опірності організму і як наслідок виникають ГРВІ, риніт, та інші застудні захворювання. Ці захворювання часто ускладнюються гострим середнім отитом, в основі виникнення, якого є проникнення інфекції з порожнини носа чи носоглотки через слухову трубу. Першими симптомами недуги є нежить, розбитість, головний біль.Через деякий час приєднується інтенсивний біль у вусі, підвищується температура тіла.

Закладеність вух, що інколи супроводжується больовими відчуттями різної інтенсивності, може виникати також під час зльоту та, особливо, при приземленні літака. Причиною є різка зміна  атмосферного тиску. Вирівнювання тиску у вусі є функцією слухової труби, яка має форму вигнутої трубки, що з’єднує барабанну порожнину із носоглоткою і відкривається при ковтанні й позіханні. Тому при перших симптомах закладання вух доцільно зробити декілька ковтальних рухів, відкрити рота. Можна використовувати смоктальні цукерки або жувальну гумку. Якщо слухові труби здорові, їхню прохідність не порушено,через декілька хвилин всі неприємні відчуття зникнуть.
Якщо прохідність слухової труби порушено, ковтальних рухів може бути недостатньо для її відкриття. Причинами зниження прохідності слухової труби є банальний нежить, а також стійке порушення носового дихання внаслідок аденоїдів, викривлення носової перегородки, хронічного риніту, про які бажано довідатися задовго до того, як сісти у літак. Бо наслідками перельоту бодай із однією з цих патологій можуть стати запальні захворювання середнього вуха: гострий сальпінгоотит (запалення євстахієвої труби) чи навіть ексудативний отит із появою серозної рідини у середньому вусі. Для запобігання розвитку хвороби потрібно перед перельотом застосувати судинозвужувальні краплі або аерозолі в ніс. Вони знімуть набряк навколо вічка слухової труби і поліпшать її прохідність.

 

Звісно кожному хотілося, щоб після відпустки залишилися приємні враження, покращилось та примножилось здоров’я , а тому плануючи відпочинок варто проконсультуватись з досвідченими спеціалістами .

Якісну та кваліфіковану консультацію з приводу власного здоров’я Ви маєте можливість отримати в Медичному Центрі « Благомед».

Інформацію підготувала лікар – отоларинголог, фоніатр, сурдолог МЦ «Благомед» Лаврик Зоряна Василівна.


















Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.