//


Щеплення: за і проти.

Вакцинация на сайт к статьеСуперечки між прихильниками і противниками щеплень за своєю гостротою навряд чи поступляться голці, якою вони проводяться. Одні ссилаються на багаторічний досвід медиків усього світу і позитивні результати імунопрофілактики, інші – на одиничні важкі реакції після вакцинації. І з цим також важко не погодитися, адже діти в нас одні і найдорожчі! Все частіше батьки цікавляться якістю і безпечністю вакцин, авторитетом країн і компаній-виробників. Що дуже добре. Але поряд із цікавістю досить часто спостерігається повна недовіра до вакцинопрофілактики. За статисткою кожна третя українська пара відмовляється вакцинувати свою дитину. Для усвідомлення можливих ризиків прийняття батьками такого рішення лише варто пригадати якими зусиллями людству вдалося побороти численні епідемії, винайти засоби профілактики і виробити колективний імунітет до багатьох захворювань.

 

Історична довідка:

Історія людства та історія різноманітних епідемій нерозривні. До наших днів збереглися численні історичні підтвердження існування жахливих пандемій, що спустошили величезні території і знищили мільйони людей.

У середині 6 століття у Візантії спалахнула так звана «Юстиніанова чума». Через недугу на східному узбережжі Середземного моря тоді помирав кожен четвертий. Досить швидко чума поширилася всім цивілізованим світом аж до Китаю і забрала майже 100 млн. людських життів.

Найбільш відома пандемія в історії людства — Бубонна чума. Вона спустошила Європу вдвічі. Від Чорної смерті, як ще називають недугу, за різними підрахунками істориків загинуло від 70 до 200 млн.

У минулому регулярні епідемії віспи спустошували Землю. За однією із версій саме віспа стала причиною зникнення цивілізацій інків і ацтеків. Із потоком європейських мігрантів у Новий Світ потрапила і віспа, яка за три століття скоротила чисельність корінного населення в середньому у 15разів! Не шкодувала віспа і Європу. Особливо потужний спалах хвороби у 18 столітті забрав життя 60 млн.

Сім пандемій холери розтягнулися в історії з 1816 до 1960 року. Перші випадки були зафіксовані в Індії. Там від холери загинуло близько 40 млн. людей.

Епідемія «Іспанки» була чи не найбільш масовою пандемією грипу за всю історію людства. Усього за 18 місяців 1918-1919 років у світі загинуло від 50 до100 млн. людей, або 2,7-5,3% населення Землі. Було заражено близько 550 млн., а це майже 30% населення планети.

 

Інфекційні хвороби й донині залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Щорічно на Земній кулі від них помирає близько 9 млн. дітей у віці від 1тижня до 14 років, з них 3 млн. від інфекцій, проти яких існують ефективні імунобіологічні препарати.

Пройшовши багатовіковий надважкий шлях через сотні епідемій і мільйони втрачених життів, людство знайшло спосіб боротьби з багатьма серйозними інфекціями. Перше щеплення в сучасній історії було зроблене в 1796 році. З метою профілактики натуральної віспи англійський лікар Едвард Дженнер ввів 8-річному хлопчику вакцину, яка містила вірус коров`ячої віспи. Завдяки вакцинації дитина не захворіла. З цього й розпочалася історія вакцинопрофілактики.

Нині імунізацію визнано однією з найуспішніших і економічно ефективних засобів охорони здоров’я з усіх існуючих. Вакцинацією охоплено 80% дитячого населення світу, що сприяє щорічному порятунку 3 млн. життів і попередженню розвитку тяжких ускладнень, що виникають внаслідок інфекційних хвороб. Крім того, завдяки імунопрофілактиці тепер можна захистити не лише дітей а й підлітків і дорослих від таких недуг як грип, менінгіт і навіть рак.

До прикладу, періодична вакцинація проти туберкульозу, кашлюка, правця і дифтерії попереджає тяжкі прояви захворювань і їх ускладнення. Сформований в результаті повного курсу вакцинації імунітет зберігається впродовж кількох років. Попередити кір, краснуху і епідемічний паротит може також імунопрофілактика. Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від кожного з цих захворювань. В результаті повного курсу вакцинації виробляється довічний імунітет і від гепатиту В. Вірус поліомієліту практично невиліковний. Вакцинація — єдиний ефективний засіб попередження цього захворювання.

Враховуючи можливі ризики і небезпеку від захворювань, необхідність і користь вакцинації несумірно вищі. Проте варто пам’ятати, що ефективність імунопрофілактики великою мірою залежить від ступеня охоплення населення щепленнями. Якщо 90–95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Такий колективний імунітет захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання. А також дітей, котрі ще не отримали щеплень проти конкретних захворювань, оскільки не досягли віку, в якому вони проводяться.

Незважаючи на очевидні успіхи і високу ефективність імунопрофілактики, недовіра і побоювання батьків продовжують періодично перешкоджати належному проведенню вакцинації населення. Не такі давні приклади послаблення профілактики інфекційних хвороб викликали нові спалахи захворюваності (з 1970-1981 щорічно в Японії від кашлюку помирало до 300тисяч немовлят; через рік після припинення імунізації в Нігерії у 2003 спалахнула епідемія поліомієліту і охопила ще 13 африканських країн.) і вкотре підтверджували не лише користь, а й необхідність проведення щеплень. Крім того, жоден лікарський засіб не вбереже дитину від серйозного інфекційного захворювання і ускладнень так, як це зробить вакцина.

Перед проведенням щеплення батькам необхідно пам’ятати, що введення будь-якої вакцини викликає відповідну реакцію організму, яка може виявлятися ущільненням тканин, гіперемією, іноді болючістю в місці уколу. Вони є нетривалими і абсолютно прийнятними, адже в організм вводиться хоч і послаблений, але збудник хвороби. Нормальним вважається підвищення температури тіла, короткочасне нездужання, головний біль, порушення сну, апетиту.

 

Щоб уникнути ускладнень, потрібно дотримуватися індивідуального плану щеплень і рекомендацій педіатра. Важливо, щоб малюк був абсолютно здоровий. Дитям-алергікам за кілька днів до і після вакцинації не можна давати нові продукти, їм назначають протиалергічні препарати.

Послаблених дітей з хронічними захворюваннями, алергією, ураженням нервової системи та іншими порушеннями варто щеплювати в першу чергу, адже такі малюки важче переносять інфекції, і у них вище вірогідність виникнення ускладнень. На момент проведення вакцинації захворювання не повинні бути у стадії загострення.

Отож, дотримуючись рекомендацій лікарів, проводячи імунопрофілактику згідно встановленого календаря щеплень спільними зусиллями ви вбережете здоров’я і життя не лише своєму дитяті, а й примножите благополуччя і здоров’я всієї країни.

Лікар — інфекціоніст дитячий МЦ «Благомед»

Проценко Софія Володимирівна.

 

***

 

В МЦ Благомед для щеплення використовуються лише якісні вакцини лідерів світового ринку вакцин GSK, MSD, Sanofi-Aventis. При потребі кваліфіковані спеціалісти складають індивідуальний графік вакцинації для кожної дитини, щеплюють дітей, схильних до алергії. Вакцини транспортуються з дотриманням холодового ланцюга, зберігаються в холодильній камері з автоматичним контролем температури, що є дуже важливим для збереження якості вакцин. Проведення вакцинації дітей в МЦ Благомед включає: • Консультацію педіатра ( огляд, термометрія) • Введення вакцини • Спостереження за дитиною після щеплення • Запис про проведену вакцинацію в форму 063












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.