//3e3;case"diversity":return g.fillText(h(55356,57221),0,0),c=g.getImageData(16,16,1,1).data,d=c[0]+","+c[1]+","+c[2]+","+c[3],g.fillText(h(55356,57221,55356,57343),0,0),c=g.getImageData(16,16,1,1).data,e=c[0]+","+c[1]+","+c[2]+","+c[3],d!==e;case"simple":return g.fillText(h(55357,56835),0,0),0!==g.getImageData(16,16,1,1).data[0];case"unicode8":return g.fillText(h(55356,57135),0,0),0!==g.getImageData(16,16,1,1).data[0]}return!1}function e(a){var c=b.createElement("script");c.src=a,c.type="text/javascript",b.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(c)}var f,g,h,i;for(i=Array("simple","flag","unicode8","diversity"),c.supports={everything:!0,everythingExceptFlag:!0},h=0;h


Риніт. Медикаментозний риніт, як боротись з проблемою?

риніт медикаментозній

Закладеність носа — складний надокучливий симптом. Він порушує працездатність  пацієнтів різних вікових категорій.

Цей симптом порушує загальний стан здоров’я хворих, викликаючи втомлюваність та сонливість вдень. При закладеності носа порушується засинання, з’являються небажані пробудження вночі та збільшується частота зупинок дихання (апное) під час сну.

Ніс є початковим відділом верхніх дихальних шляхів і поділяється на зовнішній ніс, порожнину носа та приносові пазухи.

Ніс виконує дихальну, захисну, резонаторну і нюхову функції. При звичайному носовому диханні через порожнину носа під час одного вдиху проходить близько 500мл повітря, за 1хв під час одного вдиху і видиху проходить 8 – 9 л повітря.

Риніт (нежить) — одне з найбільш розповсюджених захворювань на земній кулі. Нежить нерідко супроводжує гострі та хронічні інфекційні захворювання або має хронічний перебіг, пов’язаний з алергією чи вегетативними розладами.Це захворювання уражає людей будь-якого віку.

 

Спираючись на літературні дані було з’ясовано, що практично кожен ( 95%) з опитаних хоча б раз у житті мав симптоми риніту і застосовував краплі до носа. А також з’ясовано мотиви вибору лікарських засобів при нежиті:

73%) при виборі лікарських засобів спираються на поради родичів та сусідів, 10% опитаних роблять свій вибір завдяки рекламі, 10% респондентів звертаються до працівників аптеки і лише 7% прислухаються до порад лікаря.

У 1994 р. Міжнародний консенсус визначив, що риніт – це захворювання, яке щоденно супроводжується протягом години і більше принаймні двома з перелічених симптомів:

— виділення із носа (ринорея);

— закладення;

— чхання;

— свербіння в носі.

 

Одним із різновидів хронічного  риніту є вазопаралітичний або медикаментозний риніт.

Дана проблема виникає при довготривалому, безладному застосуванні судинозвужувальних препаратів ( крапель або спреїв ).  При найменших проявах нездужання люди йдуть в аптеку і купують краплі до носа.

На превеликий жаль, ця група фармакологічних препаратів є широкодоступною серед населення, адже швидко покращує дихання носом.

 

Механізм розвитку вазопаралітичного (медикаментозного) риніту

Краплі і спреї швидко звужують судини, тим самим знімають набряк слизової оболонки, що є причиною порушень носового дихання. Відчувши швидкий ефект, пацієнту важко вже відмовитись від цих препаратів.

Внаслідок довготривалого застосування або їх наступної відміни ендогенний гормон норадреналін, що регулює судини носа, знижується і не здатен підтримувати відповідний  ефект. Крім цього у виникненні медикаментозного риніту можна звинуватити, частково, бензалконій – хлорид, консервант, що входить до складу більшості крапель і спреїв, щоби запобігти їх інфікуванню.

В інструкції чітко прописано як довго необхідно приймати ці препарати (не довше 4 – 5 днів), щоб не виникло звикання.

Лікування

  1. Усвідомлення проблеми і вчасна відміна судинозвужувальних препаратів.
  2. Застосування кортикостероїдів, антигістамінних препаратів, сольові спреї, седативні ліки.
  3. Хірургічне лікування – ультразвукова дезінтеграція нижніх носових раковин
  4. Опромінення нижніх носових раковин діодним лазером
  5. Фізпроцедури – лазеротерапія, лазеропунктура, рефлексотерапія, аерозольтерапія, магнітотерапія,  ендоназальний електрофорез , гальванізація комірцевої зони по Щербаку

Дані фізіотерапевтичні процедури набули  широкого  застосування в отоларингології і мають практично використовуються в медичному центрі МЦ Благомед

 

Профілактика

1.Перед застосуванням спреїв і крапель до носа – консультація фахівця      2.Чітке дотримання інструкції до даного препарату ( не  довше 4 – 5 днів)

3. Бажане, на що звертають завжди увагу лікарі, відпускання аптечними установами цих препаратів по рецепту.

4. Не керуватись у виборі фармакологічних препаратів ( крапель і спреїв ) рекламою у засобах масової інформації.

 

І наостанок- краще попередити хворобу , ніж її лікувати. Будьте здорові!

Лікар — отоларинголог  МЦ «Благомед» Грибок Майя Вікторівна.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.