//


Що таке остеохондроз?

остеохондрозОстеохондроз — це одне з найпоширеніших захворювань хребта, яке відрізняється наявністю дегенеративних і дистрофічних процесів у міжхребцевих дисках. Для більшої зрозумілості, захворювання можна назвати «передчасним старінням хребта». Існує хибне розуміння серед людей, що в хребті відкладаються солі, це не так. Дослідження показують, що в хребті утворюються остеофіти — кісткові утворення і зв’язку з сіллю вони не мають. Це поширена помилка виникла через недостатність інформації про характер підступного захворювання. Термін «остеохондроз» був запропонований у 1933 році німецьким вченим Хільдебрандом і походить від двох грецьких слів, які в перекладі означають «кістку» і «хрящ», а закінчення «оз» говорить про хронічне захворювання з деформаціями тканин, порушенням харчування тканин. Сам по собі остеохондроз це природний процес, який настає після 50-70-ти років. Абсолютно інше питання, коли остеохондроз діагностують в більш ранньому віці, в такому випадку потрібно негайно починати лікування.
Цікаво, що діагноз остеохондроз не існує ніде в світі! Цей термін використовується виключно в країнах СНД. В інших країнах, діагноз звучить трохи банальніше, як просто «біль у спині». У США таку проблему не описують, тому як діагноз буває і в нормі (після 70-ти років), а от біль лікувати потрібно в будь-якому віці.
Таким чином, можна прийти до висновку, що основним симптомом остеохондрозу є саме біль у спині, а сукупність різних болів в інших зонах тіла говорить про ускладнення, наприклад, защемленні нерва, грижі диска або протрузії.
Причини виникнення остеохондрозу хребта
Пасивний, малорухливий спосіб життя, травми, стреси, неправильне харчування, погана екологія, важкі фізичні навантаження, в тому числі і спортивні, безпосередньо зношують хребет. В результаті цього міжхребцеві диски втрачають рідину, утворюються мікротріщини, розшаровуються, деформуються, відчувають перевантаження. Хребці починають приймати навантаження на себе і змушені зміцнюватися остеофітами (кістковими виростами), змінювати форму, менше рухатися для того щоб не пошкодити нерви. Такі зміни призводять до того, що диски між хребцями більше не можуть бути еластичними, а хребет втрачає гнучкість. Анатомічно судини, які живлять міжхребцевий диск, зникають після 20-22 років і харчування хребців проводиться дифузно — речовини, необхідні для нормального функціонування, надходять не з кровообігом, а просочуються з навколишніх тканин. У такому випадку, рух просто необхідний для нормального харчування хребта. За даними вчених у кожної другої людини після 35 років спостерігаються симптоми остеохондрозу. Якщо хвороба стрімко прогресує та виникають ускладнення (найтяжче — кила міжхребцевих дисків) це призводить до інвалідності. Тому роль профілактики у запобіганні остеохондрозу величезна. До того ж профілактичних заходів слід дотримуватись з дитинства.
При остеохондрозі погіршення частіше пов’язані не тільки з поганою рухливістю хребта, але і з малою активністю пацієнта. Не потрібно лежати в ліжку при першому ж приступі болю в спині і в той же час сидіти на роботі з болем теж не допустимо. Якщо раніше неврологи рекомендували більше лежати, то вже навіть у найвіддаленіших куточках країни знають що це не припустимо і потрібно більше рухатися, при цьому не перевантажуючи хребет.
Основними симптомами остеохондрозу є відчуття дискомфорту та болю в ділянці спини. Неприємні відчуття можуть бути періодичними і різними по інтенсивності. Перші больові ознаки повинні розцінюватися як сигнали вашого організму про наявні проблеми. Оніміння ніг або рук є явним симптомом ускладненого остеохондрозу. При цьому дуже важливо звернути увагу на те, як змінюється характер болю при різних позах, рухах, видах діяльності пацієнта. Якщо дискомфорт у спині супроводжується болем, наприклад, в нозі, при русі і зміні поз зверніть увагу на інтенсивність і виразність болю в цих ділянках. Якщо пацієнт скаржиться на біль і дискомфорт у спині при тривалому сидінні, а після невеликої прогулянки або розминки біль проходить, це свідчить про остеохондроз поперекового відділу хребта. Те ж саме може відбуватися з руками або шиєю.
У деяких пацієнтів остеохондроз може проявлятися головним болем в потилиці, ранковою скутістю шиї, хронічним болем у попереку, болем у спині при вдиху і т.д, крім усього цього, погіршується пам’ять, гострота зору, виникає дратівливість.. Більшість пацієнтів прагнуть позбутися від симптомів, приймаючи знеболюючі препарати або новинки, пропоновані рекламою. Однак прийом медикаментів або БАДів тільки погіршить ситуацію. Знеболюючий препарат не може запобігти розвитку остеохондрозу, а тільки на час знизить чутливість ураженої ділянки. Найчастіше БАДи і анальгетики можуть більше нашкодити, ніж допомогти нашому організму. Теоретично неможливо створити ліки чи таблетку від такого захворювання, як остеохондроз, інакше довелося б їх приймати десятиліттями.
Щоб уникнути такого розвитку подій необхідно уважно проаналізувати свій стан і зміни, які відбувається у вашому організмі. Почніть рухатися в потрібному напрямку: зверніться до сімейного лікаря, ортопеда, невролога, пройдіть всі етапи діагностування, і тільки після точного діагнозу та складання індивідуальної методики лікування починайте власне оздоровлення під наглядом лікаря.
Профілактика остеохондрозу
Динамічне фізичне навантаження
Це поняття включає виконання комплексу гімнастичних вправ не менше трьох разів на тиждень. Скорочення часу перегляду телевізора, замінивши його прогулянками на свіжому повітрі. По можливості займатись будь-яким улюбленим видом спорту — плаванням, тенісом, футболом, ходінням на лижах, їздою на велосипеді тощо. Спати необхідно на твердому ліжку. Матрац має бути пружним, не вигинатись. Подушка — маленькою, тільки під голову, а ще краще, спеціальна ортопедична під шию з вирізом для голови.
Дотримуватися правильного положення тіла під час сидіння. Норми перебування в сидячому положенні:
• Здоровій дитині можна сидіти не більше 45 хвилин в одному положенні ( тривалість уроку в школі);
• Максимальний час сидіння для дорослого 1 година 20 хв. ( тривалість заняття у Вузі).
Раціональне харчування
Не переїдати, не допускати ожиріння, вживати необхідну добову норму питної води. Вводити у раціон достатню кількість вітамінів, мікроелементів, а також дотримуватись правильного співвідношення білків, жирів та вуглеводів відповідно до віку, рівня розумової та фізичної активності, загального стану здоров’я.
Центр культури здоров’я «Благомед», що знаходиться в м.Луцьк, пр..Волі , 17-А, надасть Вам можливість комплексно подбати про своє здоров’я.
Медичний центр «Благомед» – лікувально-профілактичний заклад, оснащений сучасним та високоточним обладнанням для якісної рентген- та ультразвукової діагностики у пацієнтів з різноманітною патологією. Консультації надають висококваліфіковані спеціалісти- сімейний лікар, невролог, ортопед-травматолог.
Магазин «Органік-Маркет» — пропонує натуральні, органічні та екологічно чисті продукти харчування. Крім того- унікальні аплікатори Ляпко для застосування в профілактичних та лікувальних цілях при болях в хребті.
Тренажерний зал «Спорт Центр» — допоможе отримати дозовані фізичні навантаження під наглядом професійних тренерів , що розроблять для вас індивідуальну програму занять для корекції фігури, зміцнення імунної системи та профілактики остеохондрозу.
Будьте здорові разом з Центром культури здоров’я «Благомед»
Лікар – хірург, спеціаліст з остеопатії МЦ «Благомед» Ігор Сомов .












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.