//


Найкращі ліки – розумний режим праці і відпочинку

 

імунітет

Інтерв»ю в газеті «Слово Волині» лікаря- імунолога МЦ «Благомед» Яковенко О.К.

Найкращі ліки – розумний режим праці і відпочинку

Добре їсти, довго спати – Бог здоров’я мусить дати”, – каже народна мудрість. Доля правди у цих словах є, каже лікар-імунолог Олег Яковенко. Адже від збалансованого харчування і повноцінного відпочинку (яким є сон) залежить самопочуття кожного. Іншими словами – рівень імунітету.

—        Імунна система потрібна людині, щоб протистояти хвороботворним вторгненням як ззовні (бактерії, віруси, грибки), так і зсередини (злоякісні переродження власних кліток), – пояснює Олег Яковенко.

Не секрет, що навесні загострюються багато хронічних хвороб. Ці неприємності зі здоров’ям люди схильні пов’язувати зі зниженням імунітету і необхідністю його підвищення. Мовляв, навесні організм ослаблений внаслідок холодів, короткого світлового дня і браку вітамінів у їжі

— Це не зовсім так, – каже наш співрозмовник. – Насправді за здоров’я людини відповідає нейро-імунно-ендокринний комплекс, тобто робота імунної системи тісно пов’язана зі станом нервової і ендокринної системи. Тому хронічний стрес, тривала депресія призводять до небажаних змін  в системі імунітету — викидаються певні гормони стресу, які пригнічують роботу імунної системи. Це тривалий процес, що призводить до виснаження імунної і нервової систем. 

За словами лікаря, зниження імунітету провокують хронічні стреси, перевтома, вплив радіації, прийом хіміотерапії. Зовнішні прояви цього явища: гнійничкові висипання на тілі, герпес на губах, гнійні ангіни, часті алергії. Люди заліковують ці хвороби, а головну причину ігнорують.

Щоб дізнатися, який у вас рівень імунітету, слід зробити імунограму і лише за її результатами вживати імунотропні препарати, наголошує Олег Яковенко.

Лікар застерігає від безконтрольного споживання аптечних пігулок чи настоянок, придбаних на базарі.

—        Найкращі ліки – розумний режим праці і відпочинку. Не менш важливо правильно харчуватися, не виключати зі щоденного меню білки, – наголошує Олег Яковенко. – Бо часто люди, які мають проблеми зі здоров’ям, сідають на дієту чи починають голодувати, провокуючи ускладнення хвороби. Дотримуватися посту треба розумно, зважаючи на стан свого здоров’я.

Як зазначив лікар, один із найефективніших засобів імунопрофілактики – вакцинація, яку  можна проводити лише після обстеження і консультації лікаря-фахівця.

Ще один не менш важливий фактор, який провокує зниження імунітету –  збій у роботі нервової системи. У людини є певні резерви нервової системи, але не треба забувати про психоемоційний відпочинок.

— Щойно перетнете межу – почнуться збої в роботі всіх систем організму, застерігає Олег Яковенко.

До слова, лікарі звернули увагу: люди, які часто перебувають в стресовому настрої, більш ризикують захворіти інфекційними хворобами, наприклад, грипом. Активність природних захисних сил організму знижується, якщо люди страждають поганими передчуттями, неспокоєм, страхом, відчаєм.

І навпаки, імунна система більш стійка у людей, які мають надію, віру в щасливе майбутнє, впевнені в собі і мають гарні стосунки з оточуючими. Саме тому оптимісти видужують швидше, або ж хворіють рідше.

Окрім того, слід не забувати, про хвороби імунної системи – імунодефіцити (вроджені, набуті), автоімунні та алергічні захворювання внаслідок збою в роботі імунної системи тощо, які повинні лікувати лише фахівці, та лише доказовими а не народними методами!   

  слово волині газета Оксана КУЦИК

Поради на щодень

! Потурбуйтеся, щоб ваша їжа була повноцінною, з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів.

! Забезпечте собі нормальний нічний відпочинок – навіть поодиноке недосипання тимчасово ослаблює імунні реакції.

! Підтримуйте себе в нормальній фізичній формі, частіше гуляйте на свіжому повітрі.

! Своєчасно і повністю лікуйтеся від будь-яких інфекційних захворювань.

! Уникайте стресів!

! Не займайтесь самолікуванням!












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.