//


Аденоїди – симптоми та лікування у дітей.

аденоидыНайбільш частими захворюваннями у дітей  є  гострі риніти на фоні ГРВІ, алергічні риніти та аденоїди.

Що ж це таке — аденоїди? Це не що інше, як розростання однієї з шести мигдалин носоглоткового лімфоїдного кільця, яка знаходиться у верхній частині носоглотки. А саме це кільце виконує захисну функцію. Розростання цієї мигдалини ще називається аденоїдною  вегетацією . Найбільш часто аденоїди формуються у дітей 3 — 10 років.

Як розпізнати? Аденоїди можна запідозрити при постійній закладеності носу- дитина постійно дихає ротом, при затяжному риніті , який важко піддається лікуванню, при зниженні слуху, при частій втомлюваності та сонливості. Цей стан призводить до змін з боку лицьового черепа — верхня щелепа трохи витягується, верхні різці також подаються вперед. Створюється враження, що дитина постійно принюхується. Це так званий аденоїдний тип особи.

Розростаючись в носоглотці, вони створюють механічну перешкоду просуванню повітря. Крім цього порушується кровообіг слизової носу, що провокує синусити і тривалий перебіг ринітів. Тривалий ротовий тип дихання призводить до неправильного формування грудної клітини, а також до частих бронхітів, фарингітів, трахеїтів, ангін. Утруднення дихання призводить до порушення сну , дитина не відпочиває, погіршується  пам’ять. Низька вентиляція може призводити до отиту чи зниження слуху. Проявом аденоїдів може бути навіть енурез, появу  якого можна пояснити ураженням нервової системи за рахунок гіпоксії  .

Лікування аденоїдів Лікуванням даного захворювання займається безпосередньо ЛОР лікар. Можна вести таких діток консервативно, тобто із застосуванням закапувань певних  засобів, промиванням носових ходів розчинами антисептиків,  але,  як правило, це вирішує проблему частково. Показанням для хірургічного лікування є величина аденоїдів, а також ступінь утруднення дихання. Буває, що аденоїди маленькі, але якщо вони розташовані у вузькій частині порожнини носа і дуже заважають носовому диханню, то це і є показанням до їх видалення. На жаль, в окремих випадках, операція не вирішує остаточно питання щодо звільнення носового дихання. Іноді бувають повторне розростання вегетацій. Після операції дитині бажано організувати в будинку провітрювану кімнату, щоб не було перегріву повітря, намагатися оберігати від контакту з хворими на ГРВІ.

Специфічної профілактики аденоїдів не існує . Все зводиться до організації побуту дитини, її харчування, дозування фізичного навантаження, підвищення загальної опірності інфекціям, дотримання гігієни, середовища перебування, і проведення загартовування. Істотне значення також має своєчасне лікування інфекційних захворювань, не допускаючи переходу  їх у  хронічні форми.

В МЦ Благомед працюють досвідчені ЛОРи, які повністю обстежать вашу дитину і призначать лікування.  Не втрачайте час , звертайтесь до лікаря при появі у вашої дитини наступних симптомів:

— закладеності носу

— затяжних ринітів,  головного болю

— частого чхання, свербежу носу

— захриплості  голосу

— болю та відчуття закладеності у вухах

— зниженя слуху.

 

Лікар – отоларинголог дитячий МЦ «Благомед» Ковальчук Олена Олександрівна.












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.