//


Чим харчуватися хворим на діабет

питание при диабете Більшість людей , особливо старшого віку, страждають від діабету ІІ типу, не підозрюючи про це. Дієтичне харчування поліпшує можливості організму використовувати інсулін. Завдяки дієті, вуглеводи в їжї містяться в тій кількості, яка потрібна для підтримання життєдіяльності, і ні на калорію більше. Розкладемо продукти харчування на чотири групи. КАТЕГОРИЧНО ВИКЛЮЧИТИ З МЕНЮ : цукор, цукерки, тістечка, пончики, шоколад на цукровій основі, рис, манку, солодкі фруктові соки на цукрі та фруктово-молочні солодкі напої, дині, виноградний сік. А також сушені фрукти: родзинки, чорнослив, курагу, груші, інжир (через велику кількість в них вуглеводів). РІДКО МОЖЛИВІ НЕВЕЛИКІ ВІДСТУПИ ВІД ДІЄТИ. Ці продукти, якщо їх споживати в розумних кількостях, деколи навіть корисні, оскільки допомагають підтримувати в робочому стані ті структури травлення, які через щадну дієту постійно не задіяні. Отже, зрідка-зрідка можна собі дозволити : виноград, родзинки, абрикоси, банани, солодкі сливи, персики, хурму, манго. У ДУЖЕ ОБМЕЖЕНІЙ КІЛЬКОСТІ ПРИЙНЯТНІ: вершкове масло, сметана, майонез, рослинні жири, фруктоза, мед, кондитерські вироби на цукрозамінниках(найліпше, на основі стевії), яйця, хліб із білого борошна, тверді сорти сиру, картопля, млинці, оладки. МОЖНА ВЖИВАТИ, але не переїдати: вівсяні й гречані крупи (в супах), нежирні сорти м’яса й риби, кисломолочні продукти, житній хліб, овочі (салати й гарніри, щавель), капусту, буряки, цибулю, моркву, часник, салатну зелень, бобові, несолодкі фрукти, Із ягід – чорниці, лохину, чорну й червону смородину. Харчових продуктів, що містять вуглеводи, в разі діабету бажано уникати. Якщо картоплю, то, наприклад, тільки печену, в жодному разі не варену або смажену. Із овочевих соків перевагу надати томатному, в ньому точно не повинно бути цукру. Макарони з борошна вищого ґатунку та очищений рис – у тому ж забороненому рядку, що й білий хліб. Дуже захотілось плову або макаронів по-флоцькі? Готуйте їх з не шліфованого рису та використовуйте макаронні вироби з борошна грубого помелу. Будь-які каші бажано звести до мінімуму, а ось гречку краще злегка недоварювати , або просто залити на ніч водою , а зранку злегка підігріти перед вживанням. Основні правила дієти : —          Рафіновані продукти знімають навантаження з ферментних структур і врешті-решт можуть значно знизити їх працездатність, а слідом – послабити весь організм. —          Смаження та консервування виштовхують із їжі кисень, отже, така їжа важче засвоюється. —          Звуження судин після куріння, на ранок після випивки – це для діабетиків серйозна небезпека. В’язка кров через наявність цукру й без того насилу рухається по артеріях і венах. —          Калорії в дієті діабетик у середньому повинен отримати: 50-60 відсотків – із вуглеводів, 15-20 відсотків – із білків, 25 – 30 відсотків – із жирів. —          Із масою тіла 50-60 кг потібно випивати на добу 1,5 л води, а не чаю, кави чи пива. Якщо до діабету додаються захворювання суглобів, норму вживання води слід збільшити до 2 л. За масою тіла понад 70 кг – п’ють не менше 2 л. —          Найбільше клітковини- в в хлібі з цільного зерна, зернових пластівцях, хлібцях, квасолі, горосі, сочевиці, вівсі, гречці, фруктах, овочах. Можна вживати добову норму клітковини , вживаючи її в сухому фасованому вигляді. —          Із точки зору фізіології, краще вечеряти о 16-17-й годині, щоб шлунок і дванадцятипала кишка встигла звільнитися від харчової грудки до 22-ї години й проштовхнути її далію —          Від температури їжї та води також залежить їхнє засвоєння. Найсприятливішою для вживання є їжа з температурою близько 24 градусів. —          Найголовніший пункт дієти діабетика: харчуватися треба не рідше 4-5 разів на день, можна й частіше.   Табачак А.Ф. , лікар-ендокринолог МЦ «Благомед»












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.