//


Бронхіальна астма — питання / відповіді пульмонолога

Woman Using an Inhaler --- Image by © Royalty-Free/Corbis Нинішня статистика вражає: кількість захворювань на бронхіальну астму щороку збільшується. У чому криється причина?   Дійсно, що кількість БА  збільшується щороку, але, нажаль, нинішня статистика вражає перш за все своєю гіподіагностикою в нашому регіоні незважаючи на те, що кількість хворих на БА в абсолютних числах сягає 4124 чоловік (діи та дорослі), тому що не всі та не вчасно звертаються до лікаря пульмонолога й лікаря алерголога. Причина проста — до 90% бронхіальна астма має алергічну, спадкову природу виникнення, як наслідок збою в роботі імунної системи внаслідок генетичних змін за рахунок впливу провокуючих факторів зовнішнього середовища (погана екологія, використання великої кількості хімічних в т.ч. побутових речовин, вживання харчових продуктів штучного та хімічного походження,  відсутність грудного вигодовування у малюка  тощо.) Одним словом, алергія  — це розплата людства за сучасний спосіб життя!

Які захворювання в дитячому віці можуть передувати розвиткові бронхіальної астми?

Перш за все це спадкова схильність до алергічних заворювань в родині. Якщо мама або папа мають БА або інше алергічне захворювання. То шанси отримати АЗ майбутній дитині  більше 50%  Зазвичай перші прояви – це атопічний дерматит (червоні щічки) з першого року життя внаслідок харчової алергії під час штучного вигодовування (як правило на коровяче молоко), надалі прояви алергічного риніту, який в 50% переходить в бронхіальну астму. Або одразу прояви БА з перших років життя на фоні атопічного дерматиту. Це так званий атопічний марш або атопічна хвороба (дермато-респіраторний синдром)

Чи можна говорити про спадкову схильність до цього захворювання?

Так

Нині багато хто купує додому такі собі соляні світильники, називаючи їх «міні-соляними шахтами». Чи ефективні вони?

Ні, не ефективні. Запорука успіху  — це перш за все проведення елімінаційних заходів вдома з метою створення гіпоалергенних умов побуту. Вдома не повинно бути тварин, піряних та шерстяних речей, не повинно бути так званих пилозбірників (старі мякі меблі, коври, мякі іграшки тощо), не повинно бути сиро у приміщенні, не повинно бути плісняви та великої к-сті вазонів з квітами. Одним словом, в першу чергу не повинно бути вдома провокуючих, тригерних факторів. Все інше, в т.ч. соляні світильники,  мають лише естетичний та можливо опосередкований вплив.

Багато хто нині відмовляється від використання кондиціонерів через ризик підхопити пневмонію. Чи направду можна захворіти на цю недугу, коли в кімнаті працює кондиціонер?

Правда. Кондиціонер – це розсадник грибка та бактеріальної флори, особливо тоді, коли немає належного догляду на системою очистки повітря (фільтри) та неправильна експлуатація приладу. Прикрий приклад із життя – виникнення пневмонії в массовій к-сті з летальними випадками у делегатів-легіонерів на з їзді в США, які знаходилисть у закритому приміщенні на конферензії де працював кондиціонер. Винуватець всьому – специфічний бактеріальний збудник (його так і назвали  — Легіонелла пневмонія), який живе та розмножується в кондиціонерах.

Чим небезпечні ускладнення після пневмонії?

Найскладніше ускладенення – виникнення важкої дихальної недостатності з кисневим голодуванням організму, виникнення септичного стану, ускладнення з боку інших органів та систем (виникнення ниркової та серцевої недостатності), виникнення поліорганної недостатностіз летальним кінцем. Як правило, ускладнення виникають у людей групи ризику, які мають ослаблений імунітет, при наявності мікст-інфекції (вірусна-бактеріальна інфекція), які займаються самолікуванням та із запізненням звертаються до лікаря. Саме головне не втрачати часу на лікування, яке має бути вчасно призначено лише лікарем!

Які заходи профілактики варто проводити, аби убезпечити і дітей, і дорослих від пневмонії?












Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.