//3e3):(d.fillText(String.fromCharCode(55357,56835),0,0),0!==d.getImageData(16,16,1,1).data[0])):!1}function e(a){var c=b.createElement("script");c.src=a,c.type="text/javascript",b.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(c)}var f,g;c.supports={simple:d("simple"),flag:d("flag")},c.DOMReady=!1,c.readyCallback=function(){c.DOMReady=!0},c.supports.simple&&c.supports.flag||(g=function(){c.readyCallback()},b.addEventListener?(b.addEventListener("DOMContentLoaded",g,!1),a.addEventListener("load",g,!1)):(a.attachEvent("onload",g),b.attachEvent("onreadystatechange",function(){"complete"===b.readyState&&c.readyCallback()})),f=c.source||{},f.concatemoji?e(f.concatemoji):f.wpemoji&&f.twemoji&&(e(f.twemoji),e(f.wpemoji)))}(window,document,window._wpemojiSettings); //]]>


З дитиною на відпочинок (поради педіатра)

відпочинок з дитиною на ВолиніПоради від лікаря педіатра МЦ «Благомед» Олексюк Ольги

Залишаючись на відпустку в межах міста і області, можна добре відпочити і не помилувавшись морським узбережжям. На Волині безліч мальовничих місць, які так бавлять своєю неповторною красою. Сімейний відпочинок, це радість від спілкування із своїми рідними, укріплення родинних зв’язків, виховування щасливих дітей.

Вирушаючи на подорож з дітками, продумайте

ﯙ         Як довго буде тривати Ваш відпочинок?

ﯙ         Чи відпочинок буде на відкритій місцині, чи під деревами?

        Їжу Ви будете брати готову, чи буде розкладатись вогнище?

Від відповідей на ці питання залежить , що із собою треба покласти в багаж. Якщо це не тривала 2 – 3 годинна прогулянка в парку Вам  необхідно буде взяти із собою:

ﯙ         Легеньке простирадло, по якому босими ніжками може походити Ваш малюк.

        Пляшечку дитячої водички.

        Вологі серветки або антисептичний гель, для очищення ручок.

        Панамку, краще із захистом шиї.

        Невеличкий перекус: печиво чи хлібці. Фрукти не бажано із за солодкого аромату, який вабить комах.

        Одяг світлих тонів, краще не яскравих.

        Не намащуйте сильно пахучими олійками та кремами дитину перед прогулянкою в парку або біля водойми.

        Якщо прогулянка на відкритому сонці, використовуйте сонцезахисні креми із фільтром більше 40. Краще, щоб іх склад містив аромати, яких не люблять комахи ( евкаліпт, цитрусові, лаванда ).

        Візьміть антигістаміний препарат, засіб після укусів комах на випадок, якщо Ваша дитина має інсектну алергію ( алергію, що виникає внаслідок контакту з комахами чи продуктами їх життєдіяльності. )

Але відпочинок можуть затьмарити представники флори та фауни нашої місцевості.  Представники флори це амброзія та борщівник. Борщівник – рослина, яка має фото активні сполуки. Навіть одноразовий контакт із цією рослиною призводить до глибоких опіків, з некрозом тканин, викликаються сильні алергічні реакції , у людей, які страждають на астму контакт з борщівником може спричинити приступ ядухи.  Перед тим, як вибрати місце відпочинку ретельно оглянте його на наявність скритої небезпеки, включаючи небезпечні рослини, неїстівні гриби, бите скло, підозрілі предмети (шприци медичні і т.д.) Якщо ж контакт із рослиною відбувся треба, дуже швидко:

— промити уражені частини тіла проточною водою із госп. Милом,

— змити це місце спиртовмісною сполукою,

— прийняти протиалергічний засіб у віковому дозуванні,

— змастити уражене місце проти опіковим засобом, придбаним в аптеці,

— не перебувати на сонці 2 – 3 доби поспіль, якщо є необхідність, покривати місце                    опіків одягом,

— звернутись за медичною допомогою.

Представники фауни, насамперед , це надокучливі комахи: комарі, мошки, оси, шершні, ґедзі і кліщі. Покуси цих комах можуть спричинити алергічні реакції різного ступеню важкості. Алергічна реакція, що виникає внаслідок контакту з комахами чи продуктами їх життєдіяльності має назву Інсектна алергія.  Треба пам’ятати, що токсичність отрути різних видів комах різна. Інколи при інсектній алергії досить одного повторного укусу комахи для виникнення важкої алергічної реакції, анафілактичного шоку.  Захист від цих неприємностей – це використання репелентів ( це синтетичні речовини, які відганяють комах у вигляді кремів,гелі). Тривалість дії цих препаратів залижить від концентрації отруйної речовини та  місця нанесення ( якщо на шкіру, то від 1,5 години до 6 годин, на одяг до декількох діб.) Діткам до 1 – го року застосування репелентів протипоказано. Тому вирушаючи на прогулянку з немовлям, краще брати візочок з анти москітною сіткою. Діткам від 1 – го рочку до 3 років, можна застосовувати репеленти на основі натуральних речовин, це можуть бути ароматичні масла: лаванди, евкаліпту, гвоздики, валеріани, кедра, цитрусові, бальзам « Зірочка »на відкриті ділянки шкіри, а синтетичний репелент на одяг. Найчастіше в репелентах застосовується синтетична токсична речовина ДЕТА ( диетилтолуамид ) Після 3 років  можна застосовувати репеленти для дітей, із зниженою концентрацією отруйної речовини, по ДЕТА це концентрація не більше 10% т. я. при високих концентраціях ця речовина легко проникає до кровотоку, викликаючи ураження нервової системи різного ступеня важкості.  Форма репелента  має значення, краще креми, лосьйони, та гелі. Намастіть спочатку свої руки, після легкими, вбиваючими рухами нанесіть на відкриті ділянки шкіри дитини, минаючи обличчя та кисті дитини т. я репелент може легко потратити на слизові оболонки очей та до рота. Якщо, ця прикрість і сталася потрібно ретельно промити водою слизові оболонки очей чи рота.   Не бажано застосовувати аерозолі, які у своєму складі мають спирт, який добре всмоктується шкірою. Перед застосуванням репелентів, проведіть пробу нанесіть та втріть невелику кількість засобу  на ліктьовий згин, оцініть через 20 – 30 хвилин. Якщо є шкірні прояви, не застосовуйте цей препарат.  Необхідно пам’ятати, що пітніючи, концентрація репеленту знижується , захист від комах меншає, тому є необхідність повторного нанесення репеленту на шкіру.  Кратність нанесення не більше 3 разів на добу.   Після прогулянки на природі  треба оглянути дитину та її одяг, чи не має кліщів, які полюбляють дуже ніжні місця на тілі, в складках  на волосистій частині голови, ретельно викупати дитину після застосування репелентів  із засобами для купання ( мило, гелі для купання).

Оси, бджоли, шершні, джмелі ніколи перші не нападають, вони захищаються. Тому не провокуйте їх, не вживайте солодкого перебуваючи на природі, ретельно оглянте місце відпочинку на наявність гнізд. Якщо сталась прикрість і Вашу дитину вкусила оса, бджола:

—          Не намагайтесь шукати жало, оси жало не залишають,

—          При бджолиному укусі, обережно вийміть жало, краще пінцетом,  не натискуючи на нього, т. я. при натискуванні в рану видавлюється отрута,

—          Прикладіть щось холодне,

—          Дію осиної отрути нейтралізує лимонний сік, бджолиної рідке мило,

—          Можна застосувати сік подорожника, кульбаби, огірка, цибулі,

—          Прийміть протиалергічний засіб, місцево феністил гель, ірикар крем або мазь, псило бальзам,

—          Ранку обробіть антисептиком – зеленкою,

—          Збільшуйте водне навантаження, поки пройде набряк.

Якщо Ви виявили кліща. Ваші дії:

—          Прийняти рішення про видалення кліща ( самостійно, чи в мед. закладі),

—          Якщо самостійно: спочатку намастить олією, якщо він живий, то він може самостійно вилізти, якщо мертвий,  то за допомогою пінцета, попередньо подизинфікувавши  місце і сам інструмент, захватіть біля голівки, не надавлюючи на брюшко, повільними рухами викручуйте в зручну для Вас сторону,

—          Якщо в мед. Закладі: там витягнуть за всіма правилами,

—          Обробіть рану антисептиком,

—          Прийміть противірусний препарат в профілактичні дозі 7 – 10 днів. Дорослим йодантипірин.

—          Повідомте Вашого лікаря про цю подію. Надавши інформацію в якій місцевості перебували, де отримали укус кліща.

Ці комахи викликають небезпечні захворювання, що вражає спинний та головний мозок, та призводить до інвалідності. Це захворювання кліщовий енцефаліт та кліщовий бореліоз. Симптоми цих захворювань виникають через 5 – 7 – 10  днів від укусу кліща, тому при зверненні до лікаря із симптомами інтоксикації ( головний біль, болі в мязах, підвищення температури тіла) , обов’язково повідомте про контакт із кліщем, якщо він був.

При укусі ґедзя ( велика муха, що проживає біля водойми ), ранку треба промити з милом та прикласти компрес із горілкою або розчином питної соди.

Бажаю гарного відпочинку  в межах  мальовничого, озерного, Волинського краю !!!

З повагою лікар педіатр МЦ Благомед Ольга Олексюк.


















Луцьк. Медичний центр "Благомед". Професійні лікарі та якісна діагностика.